Één van de belangrijkste delen van je fietsoutfit is de fietsbroek. Een goede fietsbroek voorkomt zadelpijn en ander ongemak tijdens het fietsen. De fietsbroek is gemaakt op een wijze dat er geen naden in de weg zitten, ook is een fietsbroek voorgevormd voor een voorovergebogen fietshouding en is deze gemaakt van materiaal dat flexibel is en mee rekt met bewegingen op de fiets. Bij het kopen van een fietsbroek heb je de keuze tussen een fietsbroek met bretels en zonder bretels. De fietsbroeken met bretels worden bibshorts genoemd. Voordeel van een bibshort is dat deze minder gemakkelijk afzakt en voorkomt dat de zeem verschuift en gaat irriteren. Een bibshort wordt dan ook aangeraden door de meeste fietsers.
Zeem fietsbroek
Groot voordeel van een fietsbroek ten opzichte van een normale broek is dat er een zeem zit in de fietsbroek. De zeem zorgt er onder meer voor dat het zweet wordt opgenomen en je dus droge billen houdt tijdens het fietsen. Werden de eerste zemen nog gemaakt van zeemleer, tegenwoordig worden voornamelijk synthetische materialen gebruikt voor de productie van een zeem. Deze verwerken het zweet beter en zijn daarnaast ook gemakkelijker te wassen en te onderhouden. De zeem wordt gecomplementeerd met een schokabsorberende laag welke voor extra comfort zorgt. In goede fietsbroeken is deze gemaakt van een laag gel welke zorgt voor een betere drukverdeling. Ben je een gewone fietser of mountainbiker, dan zijn er ook diverse ‘normale’ korte broeken waar een zeem in is verwerkt. Onder meer Decathlon & Fietsvakantiewinkel hebben een aantal fietsbroeken voor fietsers die liever niet in een strakke fietsbroek fietsen, maar juist een meer casual fietsbroek of loose fit fietsbroek wensen met of zonder zeem. Ook speciaal fietsondergoed met een zeem is in dat geval een goede optie om toch comfortabel te fietsen. Er zijn fiets boxershorts voor zowel dames als heren.
Advies bij het kopen van een fietsbroek
Welke zeem?
De keuze voor een zeem is erg persoonlijk. De één heeft liever een iets dikkere zeem, terwijl een ander met een dunnere zeem fietsen fijner vindt, omdat je dan meer feeling hebt met het zadel. Belangrijk is in ieder geval dat de zeem naadloos is, stiksels in de zeem zorgen voor veel irritatie.
Met het grote aanbod aan dames fietskleding is het bijna geen advies meer, maar zorg ervoor dat je een fietsbroek hebt die gemaakt is voor jou. De tijd dat dames een heren fietsbroek moesten dragen bij gebrek aan aanbod is echt voorbij en de huidige zemen zijn volledig aangepast naar de anatomie van het desbetreffende geslacht. Ook de bibs (bretels) zijn bij een dames bibshort anders gepositioneerd dan bij de mannen.
Wel of geen fietsbroek met bretels (bibs)?
- Wielrenners – Een veel gehoorde “klacht” van wielrenners is dat bretels niet fijn zitten tijdens het lopen en niet handig zijn op het toilet. Toch zou ik als wielrenner nooit kiezen voor een fietsbroek zonder bretels. Een bibshort (fietsbroek met bretels) is niet bedoeld om mee te lopen, in fietshouding zitten ze dan ook gewoon erg goed. De bibs zorgen ervoor dat dat broek goed blijft zitten zonder dat erbij je middel een elastiek in je buik prikt, zoals bij de (goedkope) fietsbroeken zonder bretels het geval is. Zeker bij lange fietsritten gaat dit na verloop van tijd irriteren, de beste fietsbroek voor wielrenners is daarom een fietsbroek met bretels.
- Spinning – Kies voor een spinning broek zonder bretels. Spinning is vaak niet langer dan één uur, de fietsbroek gaat dan ook niet snel irriteren. Ook zit je bij spinning niet voortdurend voorovergebogen op je fiets, maar sta je ook regelmatig. Een bibshort belemmerd je te veel in deze bewegingen.
- Toerfietsers – Kies voor een fietsbroek zonder bretels, want je zit niet in een racehouding tijdens het fietsen.
Strakke, loose fit broek of fietsondergoed?
- Wielrenners & Spinning – Strakke fietsbroek, perfect voor de afvoer van zweet en aerodynamica. Strakke fietsbroeken zijn te koop bij Decathlon, Bol.com & Fietsvakantiewinkel
- MTB’ers – Loose fit broek. Deze zijn van een steviger materiaal i.t.t. het lycra wat gebruikt wordt bij de strakke fietsbroeken en bibshorts. Loose fit broeken zijn te koop bij Decathlon, Fietsvakantiewinkel & Bever
- Toerfietsers – Fietsondergoed. Dit speciale fietsondergoed met zeem is perfect om te dragen onder je normale comfortabele kleding. Fietsondergoed is te koop bij Fietsvakantiewinkel Dames | Heren & Bol.com
Beste fietsbroek
Wij raden de volgende fietsbroeken aan per prijssegment:
25 – 50 euro
Triban RC500
Rogelli Basic
50 – 100 euro
AGU Prime
AGU Essential II
Bioracer Team
100 – 150 euro
AGU Bibshort Six6
Bioracer Vesper
Bioracer Sprinter
150+ euro
Castelli Free Aero Race
Bij de reviews van verschillende tijdschriften en sites worden de bibshorts van Castelli, Sportful en AGU erg goed beoordeeld. Uiteraard hebben ook deze merken verschillende modellen, dus het comfort per fietsbroek verschilt sterk. Het belangrijkste verschil per model zit vaak in het type zeem en de gebruikte materialen. Bij Castelli is de Progetto X2 zeem de beste zeem, maar de Kiss Air zeem is weer prima geschikt voor fietsritten van 50-80 kilometer en spinning.
Ook Onlinefietser.nl test regelmatig fietsbroeken en houdt de reviews op andere sites in de gaten, lees dan ook zeker even onze eigen fietsbroeken test.
Fietsbroek tips
- Draag tijdens het fietsen geen onderbroek onder je fietsbroek
- Zorg er tijdens een toiletbezoek voor dat de bretels van je bibshort niet onnodig worden gerekt. Het beste is dat de bretels even omlaag worden gedaan. Dit voorkomt slijtage van de bibshort
- Was een fietsbroek direct na gebruik, dit voorkomt dat de zeem een brandhaard van bacteriën wordt (Lees ook: Fietsbroek wassen)
Fietsbroek kopen
De onderstaande winkels hebben een groot aanbod fietsbroeken van de beste fietskledingmerken:
Waar moet je op letten bij het passen van een fietsbroek
De pasvorm van je nieuwe fietsbroek moet uiteraard perfect kloppen voor de beste prestaties op de fiets. Daarom is het verstandig om op de volgende zaken te letten tijdens het passen van je fietsbroek:
- Let er op dat de fietsbroek nergens knelt. De ideale fietsbroek zit goed aangesloten op de huid zodat de zeem niet kan verschuiven tijdens het fietsen en het lycra niet gaat schuren. Mocht je het gevoel hebben dat de fietsbroek te los zit, dan heb je waarschijnlijk de verkeerde maat gekozen.
- Tijdens het passen van een bibshort, moet je er rekening mee houden dat de bibshort ontworpen is voor een fietshouding. Tijdens het fietsen zit je voorover gebogen en op basis daarvan is de lengte van de bibs bepaald. Sta je rechtop, dan zullen de bibs dus te strak aanvoelen, ga dus tijdens het passen altijd even in een fietshouding staan.
- Let er ook op dat als je in de fietshouding staat de pijpen van de broek niet omhoog mogen schieten. Is dit wel het geval, dan is het aan te raden om de broek een maat groter te kopen.
Welke fietsbroek tegen zadelpijn?
Zadelpijn kan verschillende oorzaken hebben, het begint uiteraard met een goed zadel dat goed is afgesteld. Indien je zeker weet dat het niet aan je zadel ligt, dan kan een betere fietsbroek de oplossing bieden. Sommige van de onderstaande tips liggen redelijk voor de hand, maar blijken nog regelmatig de oorzaak van zadelpijn in combinatie met de broek die wordt gedragen.
- Geen onderbroek
Draag geen katoenen broek tijdens het fietsen. Katoen en sporten gaat gewoon heel slecht samen veroorzaakt schuurplekken, met name als je gaat zweten en als het regent. Een veel voorkomende oorzaak van zadelpijn is dan ook dat wielrenners onder hun fietsbroek met zeem een katoenen boxershort dragen. Draag dus nooit een onderbroek onder je fietsbroek. - Naadloze zeem & tijdig je fietsbroek wassen
Let er op dat je fietsbroek een naadloze zeem heeft. Een naad zorgt voor schuurplekken. De huidirritatie die daardoor kunnen ontstaan kunnen geïnfecteerd raken door de aanwezigheid van bacteriën in de fietsbroek. Deze bacteriën krijgen een kans als je de broek niet op tijd wast en de bacteriën dus de tijd krijgen om zich te nestelen in de zeem. Trek na het sporten de fietsbroek op tijd uit en was de fietsbroek direct na het fietsen. Na het wassen is het belangrijk dat de zeem goed droog is als deze terug in de kast wordt gelegd zodat bacteriën geen kans krijgen. - Neem rust
Heb je zadelpijn, neem dan ook even rust zodat je zitvlak de kans krijgt om goed te herstellen. - Chamois creme
Heb je ondanks dat je fietsbroek als gegoten zit en de afstelling van je zadel klopt toch last van irritaties, dan kan je overwegen om chamois crème. Dit is een crème met natuurlijke antibacteriële middelen die ervoor zorgen dat infecties worden voorkomen. Voor vrouwen is het aan te raden om een speciale crème voor vrouwen te nemen, omdat de normale crèmes niet altijd even goed zijn voor de schaamstreek bij vrouwen.
Hoe draag je een fietsbroek?
Het lijkt een simpele vraag, maar toch gaat het nog regelmatig mis. Een fietsbroek met zeem draag je altijd zonder onderbroek of boxershort. Je zit dus met je blote billen op de zeem, zodat je huid direct contact maakt met de zeem en de lycra stof van de fietsbroek. Een katoenen boxershort zorgt voor wrijving waardoor irritaties en schuurplekken optreden.
Over de fietsbroek heen kan je uiteraard indien gewenst wel een normale korte broek of spijkerbroek dragen als je dit fijn vindt. Als je het fietsen in een strakke fietsbroek niet mooi vindt staan, dan is het ook nog een optie om te kiezen voor fiets ondergoed onder je normale broek.