Fietsvakantie tips

Op zoek naar tips voor je fietsvakantie? We proberen in dit blog zoveel mogelijk onderwerpen te bespreken waar je vragen over kan hebben tijdens het plannen van een fietsvakantie. We gaan onder meer in op waar je absoluut een keer in je leven op fietsvakantie moet zijn geweest. Waar je georganiseerde fietsvakanties kan boeken en wat de voordelen van een georganiseerde fietsvakantie zijn. Ook praktische zaken als het kiezen van de juiste vakantiefiets, bagage meenemen, fietsonderdelen en fietskleding komen aan bod. Ten slotte bespreken we de mogelijkheden voor het navigeren, eten & drinken tijdens je fietsvakantie en hoe je het beste je fiets kan vervoeren naar de bestemming.

Waar ga je heen?

Het organiseren van een fietsvakantie begint meestal met het uitzoeken van een goede locatie. Uiteraard is het een kwestie van smaak, ambitie, tijd en mogelijkheden waar je voorkeur naar uitgaat. We kunnen je hiervoor in dit blog dan ook geen specifieke tips geven voor een goede bestemming van je fietsvakantie. Wel geven we je graag een aantal tips met fietsvakantie- en fietsrouteboeken waar je inspiratie voor een leuke fietsbestemming uit kan kan halen.

Boeken fietsvakantie Nederland

Fietsatlas Nederland Falk
ANWB Fietsgids Nederland
Alle fietsroutes in Nederland

Boeken fietsvakantie buitenland

Diverse Europese fietsroutes bij Fietsvakantiewinkel (tip voor inspiratie!)
Beste fietsvakantie boeken

Meer interessante fietsvakantieboeken vind je bij Bol.com & Fietsvakantiewinkel (tip)

Georganiseerde fietsvakanties

De keuze voor een door een reisorganisatie georganiseerde fietsvakantie of een zelf georganiseerde fietsvakantie is ook weer erg persoonlijk. Vind je het leuk om zelf routes uit te stippelen en heb je er geen probleem mee om alle bagage mee te nemen op de fiets of in ieder dorp zelf het vervoer van bagage te regelen, dan is een door jezelf georganiseerde fietsvakantie het beste. Heb je geen idee waar je moet beginnen bij het organiseren van een fietsvakantie of simpelweg geen tijd, dan kan je de organisatie beter uitbesteden. Afhankelijk van de reisorganisatie is het bij een reisorganisatie mogelijk om de bagage te laten vervoeren, rijden er mecaniciens, gidsen en koks mee. Fiets je met kinderen of is je fiets op locatie niet snel te repareren, dan is het ook erg handig dat sommige reisorganisaties een bezemwagen hebben. Je krijgt ook meteen een duidelijk beeld van de zwaarte van de fietsvakantie en er zijn ook fietsvakanties gericht op families, senioren en singles.

Hoe kies je een vakantiefiets?

Vakantiefiets
Cube vakantiefiets

Voor je fietsvakantie zal je een speciale trekkingfiets aan moeten schaffen. Deze zijn al te koop vanaf 499,- euro. De prijs hangt met name af van de groep onderdelen die er op gemonteerd is, de groep bestaat uit alle bewegende onderdelen (o.a. derailleur, ketting, cassette, voorbladen en remmen). Een goede groep slijt minder snel en schakelt beter. De beste groepen zijn ook een stuk duurder. De rangorde van de Shimano fietsgroepen is alfabetisch, hoe hoger de letter in het alfabet zit hoe beter de fietsgroep is:

  • Altus/Tourney
  • Acera
  • Alivio
  • Deore
  • Deore LX
  • SLX
  • XT

Wij raden aan om te kiezen voor een vakantiefiets met minimaal de Shimano Deore groep. De XT groep is de absolute top en heb je bij goed onderhoud vele jaren plezier van. De groepen Altus, Acera en Alivio zijn eigenlijk vooral geschikt voor licht belaste trekking fietsen en dus niet geschikt als je lange tochten gaat maken met veel bagage op de fiets. Ga je voor een langere periode lange tochten maken, dan is het aan te raden om te investeren in een top groep als SLX en XT.

Goede merken: B’Twin & Riverside & Bol.com

Lees ook: Tips voor het kopen van een trekkingfiets

Bagage op de fiets

Kies je voor het meenemen van al je bagage op de fiets, dan is de truc om zo weinig mogelijk mee ten nemen. Denk kritisch na over alles wat je meeneemt en kies voor een goede bagagedrager en fietstas voor- en achter. Belangrijk is dat je het totaalgewicht in de gaten houdt dat de fiets kan dragen. Onze ervaring is dat het goed mogelijk is om bij een fietsvakantie met zijn tweeën alles kwijt te kunnen in twee achtertassen en een stuurtas per fiets. De stuurtas is handig om waardevolle spullen op te bergen, die je eenvoudig mee kan nemen als je de fiets even onbeheerd achterlaat. Mocht dit toch niet passen, dan kan je een voordrager overwegen en daar een fietstas opzetten.

Tips voor het besparen van gewicht

  • Denk drie keer na voor je iets meeneemt, heb je het wel echt nodig? En heb je wel een grote fles shampoo nodig of kan je ook met een klein flesje douchegel zowel je haren als je lichaam wassen? Twijfel je? Neem het dan vooral niet mee, je verwacht het niet, maar in de meeste landen hebben ze ook winkels.
  • Kijk bij het kopen van je uitrusting en fietskleding naar de lichtgewicht varianten en werk in laagjes. Thermokleding i.c.m. een shirt vervangt een zware trui. Snel drogende kleding, zorgt ervoor dat je onderweg iets kan wassen en na een paar uur weer kan aantrekken.
  • Zorg dat je een weegschaal bij de hand hebt tijdens het inpakken, zodat je spullen kan vergelijken en op basis van gewicht kan bepalen of je iets meeneemt.
  • Verdeel spullen over je fietsmaatjes en zorg dat je niks dubbel meeneemt.
  • Zorg dat je ruimte overlaat in je tas voor eten onderweg. Drinken stop je in je bidons.

Op Fietsvakantiewinkel vind je een handige paklijst

Thule Tour Rack

Bagagedrager

De verdeling van het gewicht is erg belangrijk op een vakantiefiets. Je kan uitgaan van een verdeling van 2/3e van de bagage op de achterdrager en 1/3e op de voordrager. Je hebt de keuze tussen aluminium en stalen bagagedragers. Bij Bol.com verkopen ze verschillende bagagedragers.

Welke fietstas?

Het merk Ortlieb is een echte specialist op het gebied van fietstassen voor een fietsvakantie. Het merk geeft niet voor niks 5 jaar garantie. De fietstassen gaan dan ook met gemak 10 jaar mee. De fietstassen zijn 100 % waterdicht, zodat je na een regenachtige rit s’avonds droge en warme kleding aan kan trekken.

Fietsvakantie fietstassen zijn te koop bij Fietsvakantiewinkel

Fietskar

Je bagage meenemen in een fietskar is natuurlijk ook mogelijk. Dit maakt het fietsen wel een stuk zwaarder dan bij fietstassen op de fiets. Ga je met meerdere mensen op fietsvakantie, dan kan je uiteraard wel afwisselen met een fietskar.

Fietskarren zijn te koop bij Bol.com

Essentiële fietsonderdelen & fietsaccessoires

Naast de bewegende fietsonderdelen, fietsgroep, zijn er nog een aantal belangrijke fietsonderdelen en accessoires voor een fietsvakantie.

Fietszadel

Het grootste deel van je fietsvakantie zal je zittend op je fietszadel doorbrengen. Het is dan ook erg belangrijk dat je zadel je zitbotjes goed en comfortabel ondersteunt. Toch moet je niet kiezen voor een te zacht zadel, met een hard zadel fiets je over het algemeen het beste. De eerste paar minuten zitten een zacht gelzadel misschien wel lekker, maar na een tijdje sluit het gelzadel je billen in zijn geheel af, waardoor het oncomfortabel wordt. Je fietst tenslotte op je zitbotjes en niet op het vet en vlees om je botten. Naast de hardheid moet je letten op de afstand van de ondersteuning van de zitbotjes. Vrouwenbillen zijn anders dan mannenbillen. De afstand van de zitbotjes is bij vrouwen breder (11 tot 15 cm.). Bij mannen is de afstand 9 tot 13 cm. Een vrouwenzadel is daarnaast 2 cm. korter dan een mannenzadel. Met een gleuf in het zadel ontlast je je genitaliën, zeker bij lange ritten is dit zowel voor mannen als vrouwen een aanrader bij het kopen van een fietszadel. Vering zorgt voor comfort, maar maakt je fiets zwaarder en kan kapot gaan. Fiets je veel op onverharde fietspaden, dan is een vering nodig. Indien dit niet het geval is dan is vering niet nodig. Het merk SQ Lab komt bij veel tests als beste uit de test en ook andere vakantiefietsers raden dit merk aan.

Voor goede fietszadels kan je terecht bij:

Pedalen

Voor de pedalen raden we een pedaal aan waar je zowel kan inklikken als met gewone schoenen op kan fietsen. Bij je zoektocht naar een pedaal voor een trekking fiets kom je al snel uit bij MTB pedalen (voor op de mountainbike), oftewel SPD-pedalen welke geschikt zijn voor de SPD schoenplaatjes (niet te verwarren met SPD-SL). Een toerpedaal waarbij je aan de ene kant kan inklikken en aan de andere kant van het pedaal met gewone schoenen op kan fietsen is ideaal voor op de vakantiefiets. Sommige fietsers vinden het eng of niet comfortabel om door een stadje te fietsen met hun schoenen vast in het pedaal, met een toerpedaal kan je met je gewone schoenen los op het pedaal fietsen. Tijdens de langere tochten trek je je fietsschoenen aan met SPD schoenplaatjes. Het voordeel van spd plaatjes is dat ze deels verdwijnen in de zool van je schoen, je kan er dan ook goed mee lopen i.t.t. de schoenplaatjes die onder een wielrenschoen zitten.

Voor SPD pedalen kan je terecht bij:

Fietspomp

Een fietspomp is niet alleen nodig als je een lekke band hebt gehad, maar gebruik je vooral om iedere week even wat lucht bij te pompen. De druk neemt na een week fietsen af, dus iedere week zal je opnieuw even de bandenspanning op het juiste niveau (in de meeste gevallen 4 bar) moeten brengen. Let bij het kopen van een fietspomp op het volgende:

  • Kies voor een pomp met een slangetje, zodat je geen kracht hoeft te zetten op het ventiel.
  • Een pomp met een voetsteun zorgt ervoor dat je meer kracht kan zetten.
  • Een drukmeter is essentieel, je kan zo precies meten wat de luchtdruk in de band is. Een harde band wil niet altijd zeggen dat er ook daadwerkelijk voldoende bar in de band is gepompt.

Wij raden een Topeak fietspomp aan voor onderweg

Fietsgereedschap

We kunnen hier een flinke lijst met fietsgereedschap maken, maar dat bespreken we graag een keer in een aparte blog. We gaan even in op het belangrijkste fietsgereedschap dat je mee moet nemen:

Heb je tijdens fietsvakantie grote pech? Ook in het buitenland heb je fietsenwinkels waar je fiets gerepareerd kan worden en waar je terecht kan voor vervangende onderdelen.

Fietsonderhoud

Het smeren van je ketting, derailleur en cassette kan je het beste doen met een flesje teflon olie. Het druppelen van olie met een flesje is slimmer dan je hele fiets onderspuiten met een spuitbus, ook zit er meestal meer olie in een flesje.

Fietskleding tijdens je fietsvakantie

Fietsbroek – Fietsondergoed

Als je veel op een dag fietst, is een goede zeem essentieel. Schrik niet, je hoeft echt niet in zo’n strak wielrenbroekje te gaan fietsen. Je hebt de keuze uit drie mogelijkheden:

  • Strakke fietsbroek – Bij veel vakantiefietsers niet de favoriet, maar wel de meest optimale broek om in te fietsen. Ga in dit geval voor een fietsbroek zonder bretels, de zogenaamde bibshorts (met bretels) zijn bedoeld voor wielrenners. Eventueel kan je over je fietsbroek een normale broek dragen.
  • Loose fit fietsbroek – Een loose fit fietsbroek ziet er uit als een normale broek, met als verschil dat er een zeem in zit. Ze worden vaak gedragen door mountainbikers.
  • Fiets ondergoed – Draag je graag je normale broek. Dan kan je ook kiezen voor fietsondergoed met zeem.

*Was je fietsbroek iedere dag meteen na gebruik

Fietsshirt

Kies tijdens warme dagen voor een ademend fietsshirt. Synthetische kleding zorgt ervoor dat zweet naar buiten wordt afgevoerd. Bij koud en nat weer, dan maak je gebruik van het drie lagen systeem. Een thermoshirt, fietsshirt met lange mouwen en windjack of winterjack.

Fietsschoenen fietsvakantie

Maak je lange tochten, dan heb je behoefte aan een harde zool. Nadeel van de raceschoenen met een harde zool is dat je er nauwelijks op kan lopen. De schoenen die ook door mountainbikers worden gedragen zijn ook erg geschikt voor vakantiefietsers. Ze zijn iets soepeler, maar hebben toch een harde zool. Ook kan je er SPD schoenplaatjes onder monteren en rijden met SPD-pedalen, zodat je je schoenen kan vastklikken aan de pedalen voor extra krachtoverbrenging. We hebben de beste toerschoenen voor je geselecteerd.

Fiets je in de winter, dan is het aan te raden om met overschoenen over je fietsschoenen te rijden en merinowollen sokken. Sokken van merinowol gaan niet stinken, ook niet bij intensief gebruik.

Fietshelm

Zoek van tevoren uit of een fietshelm verplicht is in het land waar je gaat fietsen. Soms is een fietshelm enkel verplicht voor kinderen of fietsers op een elektrische fiets. Lees ook onze fietshelm test.

Fietsroute & Fietsnavigatie

  • FietsrouteMet de huidige technologie is een fietsnavigatie app op je smartphone of speciale fietsnavigatie de eenvoudigste manier om te navigeren. Afhankelijk van het model kan je fietskaarten downloaden voor Nederland, Europa en de rest van de wereld. Fietsnavigatiesystemen zijn te koop bij Bol.com
  • Op zoek naar interessante nieuwe fietsroutes? Er zijn vele fietsgidsen te koop met leuke fietsroutes. Deze webshops hebben goede fietsgidsen voor Nederland en het buitenland:
  • Tijdens het fietsen kan je, als een app of fietsnavigatie te technisch is, ook kiezen voor een fietskaart. Deze routekaart kan je in een fietskaarthouder bevestigen aan het stuur van je fiets. Fietskaarten zijn te koop bij:

Eten & drinken fietsvakantie

Eten

Tijdens het fietsen gebruik je veel energie. Het energieverbruik ligt dan ook 1,5 tot 2 keer zoveel dan je normale energieverbruik. Ergens zal je lichaam deze energie vandaan moeten halen. Het is belangrijk dat je dan ook meer eet dan normaal, om het extra energieverbruik te compenseren, zodat je lichaam voldoende extra voedingsstoffen binnen krijgt.

Uiteraard zijn vitamines en mineralen belangrijk voor je voeding. Op een fietsvakantie van twee tot drie weken zal je hier echter geen tekort van krijgen. Tijdens een periode fietsen van twee a drie weken zijn dan ook met name Koolhydraten, eiwitten en vetten belangrijkere voedingsstoffen waar je op moet letten.

  • Koolhydraten – Koolhydraten zorgen voor het leveren van een groot deel van de energie voor het lichaam. Je hebt snelle en langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten vind je in fruit,pasta en witbrood. Langzame koolhydraten krijg je naar binnen door het eten van volkorenproducten, aardappelen, bonen, zilvervliesrijt en groenten.
  • Vetten leveren veel energie, meer nog dan koolhydraten. Het lichaam heeft echter wel wat langer nodig om de vetten op te nemen. Je kan dan ook het beste voedingsmiddelen met vetten eten na de fietsrit.
  • De bouwstoffen van het lichaam zijn eiwitten. Producten met veel eiwitten zijn zuivel, vlees, vis en eieren. Naast deze producten vind je ook eiwitten in noten, granen en peulvruchten. De vleesetende fietsr krijgt hiervan genoeg binnen. Ben je vegetariër dan zal je je eiwitinname beter in de gaten moeten houden.

Zorg dat je tijdens het ontbijt ook al wat vet eet (met mate), dan heb je alvast een vooraadje energie, zodat je een tijdje vooruit kan met fietsen. Ga je lange tijd achter elkaar fietsen, zorg dan dat je regelmatig eet. Twee uur fietsen zonder dat je eet is te lang. Reageer dan ook meteen als je een hongergevoel krijgt door wat te eten, ook al is dit al na een uur.

Drinken

Goede voeding is belangrijk, maar drinken is tijdens het fietsen nog belangrijker. Drink voordat je gaat fietsen voldoende water. Op de meeste vakantiefietsen zijn niet voor niets twee bidonhouders gemonteerd. Je kan dus met twee bidons op pad. Wat je ook kan doen is een petfleshouder monteren, zodat je gekoelde 1 tot 1,5 liter waterflessen kan meenemen. Drink ook meteen na je fietsrit veel water, zodat je vochttekort snel wordt aangevuld.

Fiets vervoeren op fietsvakantie

Ga je in een ander land fietsen, dan zal je de fiets eerst moeten vervoeren. Hiervoor heb je de volgende mogelijkheden:

  • Fietsendrager
  • Fiets meenemen in de trein naar het buitenland
  • Fiets in het vliegtuig – De mogelijkheden en kosten verschillen per vliegmaatschappij, zorg er in ieder geval voor dat je je fiets inpakt in een fietsdoos (soms verkrijgbaar op het vliegveld) of fietshoes.

Internet op fietsvakantie

In het verleden was internet op je mobiel op vakantie iets dat kon eindigen met een grote kostenpost. Op het moment van schrijven zijn de roamingkosten echter afgeschaft en kan je bij alle providers met je normale internetbundel internetten in het buitenland. Zorg dus dat je voldoende GB’s hebt in je standaard abonnement en je hebt voldoende voor het buitenland.

Fietsvakantie met kinderen

Op zoek naar tips voor een fietsvakantie met kinderen? Ook hier hebben we een blog over geschreven.

Andere blogs over fietsvakantie

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.