MTB schoenen kopen tips

Voor fanatieke mountainbikers, maar ook voor mensen die maximaal één keer in de maand de mountainbike uit de schuur pakken is het een bekend issue. Hoe kies je de juiste mountainbikeschoenen die tegelijkertijd van een hoge kwaliteit zijn, maar ook qua prijs binnen je bereik liggen. Een ding is zeker: wil je op een prettige en comfortabele manier kunnen mountainbiken dan is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan het type mountainbike schoen dat je daar voor kiest. Via je mountainbike schoenen breng je namelijk de kracht op je pedalen over.

De pasvorm

Bij een schoen die je gaat gebruiken voor een sportieve uitdaging, in dit geval dus mountainbiken, is een goede pasvorm van levensbelang. Bij het uitzoeken van de juiste schoen is het daarom goed om je te realiseren dat de verschillende merken per maat enigszins kunnen verschillen. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat een mountainbikeschoen van Agu, maat 44 als gegoten zit, terwijl schoenmaat 44 van bijvoorbeeld Sidi dezelfde persoon niet goed past. Met name Italiaanse merken vallen kleiner uit, meestal staat dit er bij als je de mountainbike schoenen online aanschaft. Ook kun je je maat baseren op de ervaringen andere klanten die een review hebben achtergelaten.

De zool van de mountainbikeschoen

Bij het uitkiezen van een MTB-schoen moet je je realiseren dat je in sommige extreme omstandigheden wel eens van je fiets zal moeten springen, bijvoorbeeld tijdens de beklimming van een zeer steile heuvel. In dat geval is de grip die de schoenen bieden een hele belangrijke factor om alsnog je weg te kunnen vervolgen. De ontwerpers van mountainbikeschoenen houden hier rekening mee door profiel op de zool aan te brengen. Afhankelijk van het type en het merk schoen verschillen deze profielen enigszins van elkaar.

Het afsluiten van de schoen

Om de schoen perfect te laten passen is het van belang dat je de schoen op de goede manier af kan sluiten. Hoe strakker de schoen zit hoe minder energie er verloren gaat doordat alle kracht direct naar je pedalen wordt gestuurd. Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat een schoen niet te strak komt te zitten omdat dit de bloedsomloop kan verstoren, en dat heeft uiteraard een nadelig effect op de prestaties. Om de schoen af te sluiten wordt er meestal gebruik gemaakt van één of meerdere klittenbandstroken. Tegenwoordig maken een aantal fabrikanten ook wel gebruik van een ‘kliksysteem’ waarmee de schoen kan worden dichtgemaakt. Deze kliksystemen gaan vaak langer mee dan klittenband.

Het bevestigen van SPD-plaatjes

Veruit de meeste mountainbikers maken gebruik van het SPD-systeem om vast in de pedalen te zitten. SPD is speciaal ontwikkeld om te blijven functioneren als er modder of ander vuil tussen de pedalen en de schoen komt te zitten. De pedalen die vaak bij een racefiets worden gebruikt, bijvoorbeeld de pedalen van Look, zijn niet goed tegen vuil bestand en zullen tijdens een mountainbiketochtje op een gegeven moment niet meer functioneren. Om het SPD-systeem te laten functioneren moeten er ‘plaatjes’ onder de mountainbikeschoen worden bevestigd. Alle mountainbike schoenen zijn hier op berekend. Let bij de montage van de plaatjes wel goed op de stand die je voet aanneemt op de pedalen. Veel mountainbikeblessures ontstaan door niet correct afgestelde SPD-pedalen.

Bescherm je voeten tegen de kou

Wat fabrikanten van mountainbikeschoenen ook mogen beloven, een mountainbikeschoen is nooit helemaal waterdicht. Vooral bij koudere temperaturen kan je door opspattend vocht daardoor te maken krijgen met extreem koude voeten. De enige manier om dit een beetje te kunnen voorkomen is door samen met de MTB-schoenen bijpassende overschoenen aan te schaffen.

Mountainbike schoenen zijn onder meer te koop bij:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.