Wanneer vervang je een fietshelm

Wie graag ritten maakt op de racefiets of MTB kan niet zonder de juiste uitrusting. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is de fietshelm. Werd een helm een aantal jaren geleden nog gezien als een item voor watjes, tegenwoordig is dat gelukkig anders. We zouden allerlei horrorverhalen kunnen vertellen, maar feit is gewoon dat een ongeluk tijdens een fietstochtje in een klein hoekje zit. En je hoofd, dat is toch wel een deel van uw lichaam dat extra bescherming verdient. Maar wanneer is een fietshelm of mtb helm aan vervanging toe?

Fietshelm vervangen

Weet je wanneer je een fietshelm moet vervangen? Er zijn een aantal standaard regels waar je rekening mee moet houden om na te gaan of je helm aan vervanging toe is. De belangrijkste: wanneer je een harde val maakt waarbij de helm de impact van de klap opvangt kun je de helm afschrijven. Na een harde val koop je direct een nieuw exemplaar. Dat klinkt misschien wat overdreven, en het kan in de papieren lopen, maar voor de veiligheid is dit essentieel. Een fietshelm die een flinke tik heeft gehad is namelijk beschadigd. Zelfs wanneer dit van de buitenkant niet te zien is voldoet de helm niet meer. Door kleine scheurtjes in de binnenkant van de helm is de helm namelijk niet meer in staat de kracht van een klap te absorberen.

Leeftijd fietshelm

Ook wanneer je niet valt is je fietshelm op een gegeven moment aan vervanging toe. Gemiddeld genomen moet een fietshelm na circa drie jaar worden vervangen. Een fietshelm slijt namelijk tijdens het gebruik. Door die slijtage is een helm na verloop van tijd niet veilig meer. Hoe vervelend dat is, daar komt u achter op het moment dat u een keer een valpartij meemaakt.

Nieuwe fietshelm kopen

De verschillen in een fietshelm zitten voornamelijk in comfort, aerodynamica en gewicht. Op het gebied van veiligheid moeten alle fietshelmen aan dezelfde veiligheidsnormen voldoen om te mogen worden verkocht. Een duurdere fietshelm is dus niet veiliger, maar vaak wel lichter, comfortabeler en meer aerodynamisch. Merken als Lazer en Bell staan bekend als fietshelm-specialisten.

Fietshelmen zijn te koop bij Bol.com & Plutosport

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.