Fietsendrager test

Wij krijgen regelmatig de vraag welke fietsendrager je nou het beste kunt kopen en eigenlijk is het voor ons onmogelijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. De keuze voor een fietsendrager is namelijk erg afhankelijk van het type fiets en het aantal fietsen dat je wilt vervoeren, maar uiteraard ook de mogelijkheden van je auto spelen een rol. Wil je bijvoorbeeld een elektrische fiets gaan vervoeren, dan zal het lastig zijn om deze uberhaupt op het dak van je auto te krijgen. Een fietsendrager test is dan ook enkel mogelijk als je per type fiets kijkt wat de beste mogelijkheden zijn in combinatie met de beste fietsendrager. We zullen dan ook per type fiets aangeven welke fietsendragers het meest geschikt zijn en het beste uit de test komen bij de diverse tests van fietsbladen en consumentenbond. Deze fietsendrager test is dan ook niet zo zeer een zelf uitgevoerde test, maar een goed advies waarbij we kijken welke fietsendrager het meest geschikt is voor jouw situatie. We gaan er hierbij van uit dat je al wel weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een fietsendrager, bijvoorbeeld de maximale kogeldruk van de trekhaak. Ook de voor- en nadelen van een fiets op de trekhaak ten opzichte van een fiets op het dak gaan we niet verder bespreken in dit artikel. We bespreken enkel de fietsendragers die goed uit de diverse fietsendrager tests zijn gekomen en geschikt zijn per type fiets.

Fietsendrager voor een ‘normale fiets’ & elektrische fiets

De voorkeur gaat bij een normale fiets of elektrische fiets uit naar een trekhaak fietsendrager, vanwege onder meer het gewicht van de fietsen en de mogelijkheid om meerdere fietsen te vervoeren op één fietsendrager. De volgende fietsendragers komen het beste uit de verschillende fietsendrager tests en worden erg goed beoordeeld:

Model fietsendragerPlus- en minpunten
Pro User Diamant+ Geschikt voor alle soorten fietsen; trekhaken en banden
+ Ook geschikt voor e-bikes
+ Inklapbaar – neemt weinig ruimte in
+ Kofferbak bereikbaar door kantelsysteem
+ Maximaal 2 fietsen
+ Fietsendrager weegt 18 kilo

Te koop bij Bol.com & ANWB Webwinkel
Thule Easyfold+ Ook geschikt voor zwaardere e-bikes en stadsfietsen
+
Maximaal twee fietsen
+ Inklapbaar – neemt weinig ruimte in
+ Kofferbak bereikbaar door kantelsysteem
+ Fietsendrager heeft diefstalbeveiliging

Te koop bij Bol.com & ANWB Webwinkel
Hapro Atlas Premium+ Maximaal drie fietsen
+ Kofferbak bereikbaar door kantelsysteem
+ Eenvoudig te bevestigen
+ Fietsendrager heeft een diefstalbeveiliging
+ Fietsendrager weegt slechts 13.5 kilo
 Fietsendrager weegt 19 kilo
 Niet inklapbaar

Te koop bij Bol.com

Racefiets Fietsendrager

Veel trekhaak fietsendragers die geschikt zijn voor een gewone fiets, zijn ook geschikt voor de racefiets. Heb je echter een dure carbon racefiets, dan is het aan te raden om een fietsendrager aan te schaffen waarbij de racefiets niet aan het frame wordt bevestigd, om te voorkomen dat het carbon frame beschadigd wordt. Een racefiets fietsendrager waarbij de carbon racefiets op de voorvork wordt bevestigd heeft dan ook de voorkeur. De Thule Outride 561 is één van de populairste voorvork fietsendragers. Wij hebben deze voorvork fietsendrager zelf al een keer aan een test onderworpen en vinden deze fietsendrager absoluut de beste keus voor een carbon racefiets. Aangezien je het voorwiel eraf haalt, zal je dit wel apart van de racefiets moeten vervoeren. Je kan deze uiteraard in je auto meenemen, maar er is ook speciale wieldrager voor op het dak. Heb je een aluminium racefiets, dan zijn de normale trekhaak fietsendragers prima geschikt en is ook een ander (goedkoper) model dak fietsendrager, bijvoorbeeld de Thule Freeride, prima te gebruiken.

Mountainbike fietsendrager

Ook mountainbikes zijn relatief lichte fietsen, wat voor de racefiets geldt, geldt dus ook grotendeels voor wat betreft een fietsendrager voor de mountainbike. Bij een carbon frame is een voorvork bevestiging dus aan te raden. Ook MTB’s kunnen namelijk zonder al te veel moeite op het dak van de auto worden getild. Waar je echter bij mountainbike fietsendragers ook rekening mee moet houden is dat deze geschikt zijn voor de bredere banden van een MTB. Bol.com heeft een overzicht gemaakt van de fietsendragers die geschikt zijn voor de bredere banden van een MTB. De door de consumentenbond zeer goed uit de test gekomen trekhaak fietsendrager Pro-User Diamant en zijn ook zeer geschikt voor het vervoeren van mountainbikes. Geef je net als ons toch de voorkeur aan vervoer op het dak, dan is de Thule Outride ideaal. Met name de Thule Outride 561 hebben wij in onze fietsendrager test als een zeer fijne dak fietsendrager ervaren. Na het in elkaar zetten van de Thule Outride 561 is, heb je de fietsendrager binnen één minuut op de dakdragers gemonteerd en ook het bevestigen van de fiets is een kwestie van enkele minuten. In combinatie met een wieldrager vervoer je je MTB zonder beschadigingen naar de plek van bestemming.

Fietsendrager kopen

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.