Welke fietsrugzak is een goede keuze voor jouw fietsrit?

Een fietsrugzak is onmisbaar als je van plan bent een iets langere fietstocht te gaan maken. In de fietsrugzak kun je fietsgereedschap, water en eten meenemen. Vaak past niet alles wat je tijdens het fietsen mee wilt nemen in een zadeltas. Zeker als je ook nog meer water mee wilt nemen dan de capaciteit van twee bidons (1 – 1,5 liter) is een fietsrugzak een goede oplossing om meer mee te nemen.

Wat is het voordeel van een speciale fietsrugzak?

Het voordeel van een speciale fietsrugzak is dat ze speciaal gemaakt zijn om te dragen op de fiets, hierdoor verschuiven ze niet tijdens het dragen. Ook bevatten ze speciale schouder- en heupbanden die niet schuren en ademend zijn, waardoor zweten wordt voorkomen. Het rugpand bevat een ventilatiesysteem dat zweten op de rug voorkomt. De meeste fietsrugzakken zijn waterdicht, bij sommige fietsrugzakken zit echter een regenhoes voor extra bescherming bij regen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsrugzak?

Er zijn een aantal belangrijke kenmerken waar je op moet letten als je een fietsrugzak gaat aanschaffen. Er zijn verschillende fietsrugzakken te koop en dit zijn de belangrijkste verschillen:

 • Verstelbare banden: Kies altijd voor een fietsrugzak met verstelbare schouderbanden, heupgordel en borstband, zodat je de rugzak perfect kan afstemmen op je lengte en lichaamsbouw.
 • Ventilerend rugpand en schouderbanden: Een fietsrugzak met een mesh rugpand en schouderbanden ventileert beter dan een normale rugzak direct op het lichaam.
 • Aantal liters: De inhoud van een fietsrugzak wordt uitgedrukt in het aantal liters. Kies een rugzak met een capaciteit die past bij wat je mee wilt nemen tijdens het fietsen. Met een grotere rugzak neem je sneller meer mee dan nodig, dus kies voor een compacte rugzak waar alles precies in past.
 • Waterdicht: Een waterdichte rugzak is fijn als je regelmatig in de regen fietst. Is de rugzak niet waterdicht? Het is bij iedere rugzak mogelijk om een regenhoes over de rugzak te trekken, zodat deze waterdicht is.
 • Reflecterende elementen: Fiets je regelmatig na het werk in het donker? Kies dan voor een fietsrugzak met reflecterende elementen. Zo ben je bezig zichtbaar in het donker.

Wat zijn goede fietsrugzakmerken?

Er zijn een aantal rugzakmerken met een uitstekende reputatie. Kiezen voor één van deze merken is een garantie voor een goede fietsrugzak:

 • Osprey: Dit merk staat bekend om hun duurzame en comfortabele rugzakken, perfect voor lange fietstochten.
 • Deuter: Heeft een brede collectie aan rugzakken met uitstekende rug ventilatie en ontwerpen voor zowel de vrouwelijke als mannelijke anatomie.
 • Vaude: Sterk gefocust op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid met een ruime collectie rugzakken voor verschillende type fietsers.
 • Ortlieb: Beroemd om hun waterdichte fietstassen, die je ook op je rug kan dragen. Een goede keuze voor woon-werkverkeer en fietsvakanties.

Te koop bij Bever & Bol.

  Fietsrugzak met of zonder drinksysteem?

  Veel fietsrugzakken hebben een ingebouwd drinksysteem en waterreservoir. Zo neem je eenvoudig 1 a 3 liter water mee in je fietsrugzak. Via het slangetje en mondstukje dat bij je schouders naar buiten komt drink je eenvoudig water zonder dat je beide handen moet gebruiken bij het drinken. Je kunt dus gewoon doorfietsen tijdens het drinken. Camelbak was het eerste merk met een drinksysteem, maar inmiddels vind je de drinksystemen ook in de rugzakken van merken als Deuter, Osprey en Vaude.

  Speciale fietsrugzak voor dames

  Als vrouw moet je goed opletten dat je een speciaal dames model koopt. Het lichaam van de vrouw is anders dan dat van de man en hier wordt op ingespeeld door de schouderbanden iets ronder te maken, zodat ze niet schuren tegen de borsten. Daarnaast is het rugpand iets korter dan bij een rugzak voor mannen.

  Over Onlinefietser.nl

  Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

  We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.