Racefiets pedalen

Voor een beginnende wielrenner is het lastig om te kiezen uit de vele soorten racefiets pedalen. In dit artikel geven we tips die je kunnen helpen bij het kopen van nieuwe fietspedalen. De belangrijkste keuze die je maakt is naar welk kliksysteem je voorkeur uitgaat. Het kliksysteem zorgt ervoor dat je fietsschoenen aan de pedalen vastzitten. Er zijn verschillende merken op de markt met ieder een eigen kliksysteem, het populairst zijn de kliksystemen van Look en Shimano SPD-SL. Daarnaast heb je ook nog pedalen van het merk Time. Deze merken hebben alle drie racefietspedalen ontworpen volgens het “delta” model, welke een groot oppervlak hebben waardoor de kracht overbrenging naar de pedalen optimaal is. Afhankelijk van de gekozen racefietspedalen dien je de bijbehorende schoenplaatjes te monteren op je fietsschoen. We zullen hieronder de verschillen bespreken tussen de verschillende merken racefiets pedalen.

Verschil tussen SPD-SL, Look en Time RXS Fietspedalen

De populairste racefietspedalen zijn die met het SPD-SL kliksysteem van Shimano. In het begin had Shimano nog enkel het SPD systeem, welke een veel kleiner pedaaloppervlak had dan bijvoorbeeld een Look pedaal. Met een breder pedaal, kun je beter de krachten overbrengen van de voet naar het pedaal en voel je na een lange fietstocht niet de drukpunten aan je voet. Daarom ontwikkelde Shimano de SPD-SL pedalen welke eenzelfde groot oppervlak hebben als pedalen van Look en Time. Over het algemeen worden de pedalen van SPD-SL en Look als ‘gemakkelijker’ ervaren voor wat betreft in- en uitklikken van de fietsschoenen. Bij Time wordt dit als een meer precisieklus ervaren, maar ook dit is uiteraard een kwestie van gewenning, want ook Time pedalen worden door veel wielrenners zeer goed beoordeeld. Er is dan ook geen eenduidig antwoord op de vraag welke racefietspedalen het beste zijn, dit zal toch veelal afhangen van je eigen verwachtingen van een fietspedaal.

Verschil tussen SPD-SL, Look en Time schoenplaatjes

Overzicht van de verschillende schoenplaatjes:Bijna alle raceschoenen zijn voorzien van een drie punt aansluiting. SPD-SL, Look en Time schoenplaatjes zijn dus ook op alle raceschoenen met een drie punt aansluiting te monteren. Omdat de schoenplaatjes meestal van plastic zijn slijten ze bij regelmatig gebruik. Look en SPD-SL slijten ongeveer even snel en zul je bij regelmatig gebruik ieder jaar moeten vervangen. De schoenplaatjes van Time zijn iets steviger en gaan gemiddeld twee tot drie jaar mee. Nadeel van het regelmatig vervangen van schoenplaatjes is dat je ze ook weer opnieuw moet afstellen op je schoen. Tijdens het lopen heb je op de reguliere schoenplaatjes van SPD-SL en Time een goede grip door de rubbertjes aan de onderkant van de schoenplaatjes. Bij Look zitten deze niet op de standaard schoenplaatjes, wel heeft Look de Keo Grip schoenplaatjes met anti-slip materiaal aan de onderkant voor meer grip.

Shimano SPD-SL
Look Keo, Look Geo Grip

Racefietspedalen kopen

Bij fietsschoenen voor de racefiets worden nooit schoenplaatjes meegeleverd. Dit komt doordat ieder merk zijn eigen schoenplaatjes en kliksysteem op de pedalen hanteert. De schoenplaatjes worden dan ook meegeleverd bij het aanschaffen van de fietspedalen. Later kun je ze uiteraard ook los bestellen als ze zijn versleten. Check dit ook regelmatig, anders krijg je problemen met het in en uitklikken van de fietsschoenen.

Voor het online bestellen van racefietspedalen en schoenplaatjes kun je terecht bij:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.