Hybride fiets kopen tips

Een hybride fiets is een kruising tussen de sportfiets en de stadsfiets. De fiets is ideaal voor het fietsen door de stad, maar heeft vooral toegevoegde waarde als je ook regelmatig lange fietstochten maakt of voor woon/werk verkeer. Een hybride fiets heeft altijd voldoende versnellingen voor een aangename fietstocht en is voorzien van een bagagedrager en fietsverlichting.

Omdat een hybride fiets allerlei extra’s heeft, is deze fiets over het algemeen duurder dan een gewone stadsfiets. Ga jij een hybride fiets kopen en kan je wel wat advies gebruiken, lees dan de tips in dit blog voor het online kopen van een hybride fiets.

Framemaat hybride fiets

Ten eerste moet je weten welke framemaat je moet bestellen. De framemaat is de lengte van de buis die onder je zadel zit. Door een fiets met de juiste framemaat te kopen, voorkom je dat je met je knieën tegen het stuur komt. Ook kun je gemakkelijker met je voeten bij de grond als je een fiets met de juiste framemaat koopt. Uiteraard kan je middels het zadel en stuur de ideale maat verder instellen.

De framematen voor damesfietsen lopen van 51 tot 61 centimeter. De framematen voor herenfietsen lopen van 54 tot 66 centimeter. Welke framemaat jouw nieuwe fiets nodig heeft, is afhankelijk van jouw lengte. Online fietswinkels hebben per merk vaak een tabel op de site staan, zodat je precies weet in welke framemaat je je nieuwe hybride fiets moet bestellen.

Hoeveel versnellingen?

Alle hybride fietsen hebben versnellingen, maar niet alle fietsen hebben even veel versnellingen. De beste hybride fietsen hebben tussen de 21 en 27 versnellingen. Het aantal versnellingen zegt niet alles bij een hybride fiets. Belangrijker is om te bedenken waarvoor je fiets gaat gebruiken. Ga je met name in Nederland fietsen, dan is een hybride fiets met 27 versnellingen overbodig. Ga je in het buitenland de bergen in, dan is een minimum van 21 versnellingen aan te raden.

Remmen

Je hebt de keuze uit de volgende remmen:

  • V-brakes – Oftewel de welbekende velgremmen. Nadeel: Werken minder goed bij regen, velg slijt door het remmen en ze worden zeer warm bij lange afdalingen met het risico op een klapband.
  • Hydraulische schijfremmen – Zeer krachtige remmen waarbij je ook het remmen goed kan doseren. De remleidingen zijn gevuld met remolie en zijn in staat om veel kracht over te brengen op de remzuigers die de remblokken tegen de remschijf aandrukken. Groot voordeel is dat ze ook bij nat weer goed werken en dat je geen last hebt van slijtende velgen en remblokjes. Ook worden de remmen niet warm tijdens de afdaling.

Als je de keuze hebt, dan kan je het beste kiezen voor een hybride fiets met hydraulische schijfremmen.

Bewegende onderdelen

Een groot deel van de prijs van een hybride fiets wordt bepaald door de onderdelen ‘groep’ die er op gemonteerd is. Een groep onderdelen bestaat uit alle bewegende onderdelen (o.a. cassette, voorbladen, remmen en derailleur). Een goede groep slijt minder snel en schakelt beter. De rangorde van de Shimano fietsgroepen is alfabetisch:

  • Altus/Tourney
  • Acera
  • Alivio
  • Deore
  • Deore LX
  • SLX
  • XT

Voor een hybride fiets is het afhankelijk van het gebruik, welke groep je voor kiest. De Shimano XT groep heeft veruit de beste onderdelen en gaat bij goed onderhoud vele jaren mee. De groepen Altus, Acera en Alivio zijn met name aan te raden als je kleine fietstochten maakt zonder veel bagage. Ga je voor een langere periode fietsen met veel bagage dan is een top groep als SLX en XT aan te raden. In dat geval kan je ook kiezen voor een trekkingfiets die puur gericht is op het maken van fietstochten of een fietsvakantie.

Check de verlichting

Sommige hybridefietsen zijn uitgerust met een zogeheten naafdynamo, ofwel een dynamo die in de naaf (het voorwiel) van de fiets zit. Een naafdynamo werkt erg goed, maar maakt een hybride fiets wel iets zwaarder. Ook heb je met een naafdynamo meer last van weerstand tijdens het fietsen, ook als het licht van de fiets niet aan staat. Heb je slechte ervaringen met naafdynamo’s, dan kun je beter een hybride fiets met elektrische fietsverlichting kopen.

Een normale hybride fiets of een elektrische hybride fiets

Merk je dat je wat meer moeite begint te krijgen met het fietsen van langere afstanden of heuvelachtige wegen? Dan kun je er ook voor kiezen om een elektrische hybride fiets aan te schaffen. Heb je wat meer ondersteuning nodig tijdens het fietsen, dan zet je gewoon het motortje van de fiets aan. Met de motor kun je wat harder fietsen, maar kom je ook gemakkelijker heuvels en hogere bergen op.

Hybride fiets kopen

Bij de volgende webshops hebben ze een groot aanbod hybride fietsen

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.