Fietsstoeltje kopen tips

Voor het veilig vervoeren van kinderen op de fiets is het belangrijk dat je met verschillende eisen rekening houdt. Een fietsstoeltje verhoogt de veiligheid voor je kindje op de fiets. Zo zijn de voetjes van je kindje beschermd en voldoen de stoeltjes aan de veiligheidsnorm van Europa. Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietsstoeltje.

Voorstoeltje of achterstoeltje?

Voorop heb je vaak een beperkte keuze uit fietsstoeltjes. Kinderen kunnen maar tot een leeftijd van ongeveer drie jaar voorop de fiets zitten. Is je kindje ouder? Dan is een achterstoeltje aan te raden. Een achterstoeltje is sowieso aan te raden als je kindje zwaarder is dan vijftien kilo.

Gordel

Voor de veiligheid van je kindje is het belangrijk om altijd een fietsstoeltje met gordel aan te schaffen. Gelukkig zijn de meeste stoeltjes voor kinderen vanaf 9 maanden voorzien van een gordel. Kies ook een model met een kindvriendelijke sluiting zodat je kindje de gordel niet zelf weer af kan doen.

Verstelbare voetensteun

Als je nog jaren met plezier gebruik wilt maken van een fietsstoeltje dan is het verstandig om een model uit te kiezen met een verstelbare voetensteun. De voetensteun kan zo aangepast worden op de lengte van je kindje. Er zijn stoeltjes tot 3 jaar, maar ook fietsstoeltjes met verstelbare voetensteun tot 6 jaar.

Windscherm

Een windscherm beschermt je kindje tegen de wind. Dit is vooral een aanrader als je kiest voor een voorstoeltje. Zonder gereedschap kan je het scherm vaak afstellen zodat je kindje volledig beschermt wordt.

Comfort

Niet alleen veiligheid is belangrijk, maar ook comfort tijdens het fietsen. Als je kindje een tijdje achterop moet zitten dan is het niet prettig om in een kunststof kuipje te zitten. Een aantal stoeltjes zijn dan ook voorzien van een inlegkussen om je kindje meer comfort te geven tijdens het fietsen.

Maximale gewicht

De meeste fietsstoeltjes worden aangegeven op basis van de leeftijd van de kinderen. Alleen een kindje van 5 jaar kan soms net zo zwaar zijn als een kindje van 7 jaar. Let dus goed op het maximale gewicht voordat je een fietsstoeltje bestelt.

Hangslot

Het is belangrijk dat je fietsstoeltje vastgezet kan worden met een hangslot. Je voorkomt ermee dat het fietsstoeltje kan worden gestolen. Soms dien je het slot zelf nog bij te bestellen.

Zadels op stang

Als je kindje groter wordt of je hebt twee kinderen dan kan een zadel op stang een oplossing zijn. Deze zadels worden op de bagagedrager gemonteerd en geven kinderen een plekje om te zitten. Zorg er wel voor dat je naast het zadel ook een spaakbeschermer bestelt.

Vanaf wanneer kan een kind op een fietsstoeltje?

Officieel wordt er aangegeven dat je kindje op een babyfietsstoeltje mag plaatsnemen vanaf 9 maanden. Het grote verschil is dat ieder kindje zich weer anders ontwikkelt. Het is belangrijk dat je kindje zelfstandig kan zitten. Sommige kinderen kunnen hierdoor al vanaf 6 maanden mee op de fiets.

Fietsstoeltje kopen

Fietsstoeltjes zijn onder meer te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.