Beste fietsvakantie boeken en reisverhalen op de fiets

Wat is er nou fijner dan vanaf de bank op fietsvakantie gaan met een heerlijk boek over iemand die een fietsreis maakt, uiteraard zelf op de fiets op fietsvakantie gaan. Helaas is dat niet altijd mogelijk, zoals we ook het afgelopen jaar hebben moeten ervaren. Daarom is het tijd voor een lijst met de beste fietsvakantieboeken met prachtige fietsreisverhalen.

Op fietsvakantie gaan en bikepacking is op dit moment erg populair en ook het schrijven van een fietsvakantieboek na een lange fietsreis lijkt er tegenwoordig bij te horen. Schrijvers als Irene Maaskant, Laura Maat, Marica van der Meer, Martijn Doolaard en Gijs van Middelkoop delen graag hun fietsreisverhalen, zodat jij er inspiratie uit kan halen en gebruik kan maken van de tips die ze geven. We selecteerden een aantal van onze favoriete fietsvakantieboeken.

Beste fietsverhalen van fietsvakanties

In dit blog kijken we dus naar de beste fietsverhalen van een fietsreis of fietsvakantie. Niet te verwarren dus met een fietsgids of fietsrouteboek waar je routes en informatie uithaalt. Dit zijn avontuurlijke reisboeken over fietsvakanties waarbij je meer leert over de landen die bezocht worden, de mensen die er wonen en mede fietsreizigers die de auteurs onderweg hebben ontmoet en bovenal heel veel tips voor je eigen fietsvakantie. Doe dus vooral je voordeel met deze lijst met beste fietsreisboeken van dit moment.

Ga op de fiets – Irene Maaskant & Laura Maat

Een mooie combinatie van een fietsgids in combinatie met leuke fietsverhalen van twee vrouwen die besluiten om na regelmatig een paar weken door Europa te hebben gefietst nu een langere fietstocht van zeven maanden te gaan fietsen. Het boek geeft tips voor het voorbereiden van een lange fietstocht, bespreekt hun motivatie voor deze lange reis en geeft daarna per land/deel van de reis een route en reisverslag. Naast dat je de sfeer proeft van hun mooie reis en van wat ze zien en meemaken in de verschillende landen is het een erg fijn boek om geïnspireerd te raken voor routes en de wijze waarop je je fietstocht wilt gaan beleven. Lees ook onze uitgebreide recensie van Ga op de Fiets!

Fietsreisboeken van Martijn Doolaard

Let op: Deze fietsvakantieboeken zijn in het Engels!

One Year on a bike – Martijn Doolaard

Ben je op zoek naar een prachtig fietsreisverhaal? Lees dan het boek One Year on a Bike, From Amsterdam to Singapore, van Martijn Doolaard. Zoals de titel al verklapt gaat de Nederlandse Martijn Doolaard in dit boek per fiets van Amsterdam naar Singapore.

Het boek is misschien wat duur, maar met een formaat van 33 bij 25 bij 4 centimeter is het dan ook een flink boek dat je ervoor terugkrijgt. Wat mij betreft één van de mooiste fietsreisboeken die ik gelezen heb en daarom jammer dat het niet toegankelijker wordt gemaakt met een Nederlandse variant. De foto’s zijn van een ongekend hoog niveau en geven een geweldig beeld van de sfeer van de reis.

Doolaard fietst eerst door Europa en via o.a. Turkije, Iran, India, Myanmar en Maleisië belandt hij uiteindelijk in Singapore. Het boek gaat over het onverwachts tegenkomen van de liefde, prachtige plekken van de drukte van India tot de serene rust in Myanmar met prachtige onverwachte schoonheid van natuur en mensen.

In het boek beschrijft Doolaard meermaals over wat hij denkt, hoe hij gemotiveerd blijft en omgaat met tegenslagen. Hij schrijft prachtig over de essentie van zijn fietsreis en wat deze met hem doet. De schitterende foto’s maken het boek helemaal af en je begrijpt meteen waarom het boek zo groot is. Een luxe koffietafelboek waarin je heerlijk kan bladeren om even helemaal weg te dromen in andere landen.

One Year on a Bike van Martijn Doolaard is te koop bij Bol.com

Two Years on a bike – Martijn Doolaard

Na twee jaar fietsen van Vancouver naar Patagonië is daar het tweede boek van Martijn Doolaard: Two Years on a bike. In dit boek fietst Doolaard weer door regen, wind en zonneschijn, niks houdt hem tegen om zijn doel te bereiken: Patagonië. Onderweg fietst hij door Amerika, Mexico, het Andesgebergte, de zoutvlaktes van Uyuni en nog vele andere hoogtepunten. Allen weer prachtig vastgelegd in zowel tekst als op beeld. Het resultaat is wederom een prachtig koffietafelboek dat iedere wereldreiziger en vakantiefietser moet hebben gelezen.

Lees onze recensie van Two Years on a Bike

Let op: Two Years on a bike is volledig in het Engels

Tip: Naast fotograaf en auteur is Martijn Doolaard ook een zeer goede filmmaker, van zijn reizen maakte hij verschillende Youtube video’s die het bekijken waard zijn als je van fietsvakanties houdt.

Fietsreisboeken van Frank van Rijn

Spring achterop de fiets bij Frank van Rijn. Dat gevoel krijg je als de fietsreisboeken leest van deze avonturier. Al meerdere boeken verschenen van zijn hand met als laatste boek ‘De Magische vijfduizendmetergrens’. Dit nieuwe boek heb ik met veel plezier gelezen. Door de humor en kennis van Van Rijn leest het boek heerlijk weg en ga je met hem mee op reis door Argentinië, Bolivia, Chili en Peru. Hij fietst over de bergen van de Andes waar het asfalt niet altijd even betrouwbaar is. Naast zijn avonturen op de fiets, lees je veel informatie over de geschiedenis en natuur van een land en gebied, maar ook veel over de ontmoetingen die Frank van Rijn heeft met mensen van over de hele wereld. Je leest over alle mooie dingen, maar ook over de dingen die fout gaan tijdens zijn tocht. Wat doe je als je een kleine voedselvergiftiging hebt en hoe ga je om met de kou op grote hoogtes.

Als je op zoek bent naar een fietsvakantieboek met de nodige humor, dan raad ik absoluut een fietsboek van Frank van Rijn aan. Hij schreef de volgende boeken:

 • Drie kameleons – Op de fiets door Namibië
 • De magische vijfduizendmetergrens – Een fietstocht door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru
 • Even naar de evenaar – Een fietstocht door Kenia en Oeganda
 • De zuilen van Axum – Ethiopië
 • Pelgrims & Pepers – Op de fiets door Azië

Alle boeken van de fietstochten van Frank van Rijn zijn te koop bij Bol.com

De fietsvakantieboeken van Marica van der Meer

Heb je het over fietsvakantieverhalen, dan is avonturier en schrijfster Marica van der Meer niet meer weg te denken. In 2017 schreef zij een uitgebreid verslag van haar fietstocht van maar liefst 28.000 kilometer naar Australië, ‘Weg van de Wereld’. Via de Zijderoute in Azië komt ze na vijftien maanden in Adeleide aan, precies op tijd voor de verjaardag van haar vriendin Maria die daar woont. Het boek is wat mij betreft een mooi reisverslag waarin je je regelmatig verwonderde over wat ze meemaakte onderweg, maar het miste wat mij betreft de diepgang die je bij een reisverhaal verwacht. Het was iets te veel een dagboekverslag met aantallen kilometers en wat ze zoal tegenkwam.

Vorig jaar volgde het boek ‘Dwaalspoor’ waarin het aantal pagina’s niet minder werd, maar het verslag al een stuk meer kon boeien. In dit boek fietst ze in 2019 o.a. door Uruguay, Bolivia, Guyana, Suriname, Cuba en het Caribisch gebied.

In 2006 schreef ze al het boek ‘Van Vuur naar IJs’, dit boek werd in 2021 opnieuw uitgebracht door uitgeverij Elmar. In dit boek fietst Marica van het uiterste puntje van Zuid-Amerika naar Alaska. Ze fietst door Patagonië, de zoutvlaktes van Bolivia, het Andesgebergte en de prachtige natuur van Amerika.

Het laatste boek van Marica van der Meer, Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee, is een fietsgids van een fietstocht in Nederland. Marica van der Meer fietst van Vlissingen in Zeeland, naar Harlingen in Friesland. De etappes zijn ook zelf te fietsen met de uitneembare topografische kaarten, via de fietsknooppunten of middels downloadbare GPS-tracks.

De fietsvakantieboeken van Marica van der Meer zijn te koop bij Bol.com

De reisverhalen op de fiets van Gijs van Middelkoop

Een schrijver voor wie een trekkingfiets geen geheimen meer heeft is Gijs van Middelkoop. Samen met Aimée fietste hij door de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië. Er verschenen reeds vier boeken over de fietsreizen van Gijs & Aimée:

 • Amerikanen fietsen niet… – Door het land van de auto naar Miami naar San Francisco
 • Beren op de weg – Een avontuurlijke fietsreis door Canada en de Verenigde Staten
 • Japanners komen nooit te laat – Een reis door Japan
 • Duizend graden in de schaduw – Een fietsreis dwars door Australië

De fietsreisverslagen van Gijs van Middelkoop zijn te koop bij Bol.com

Fietsvakantieboeken van Ingrid Castelein

Een andere schrijfster met al meerdere fietsboeken op haar naam is de Vlaamse Ingrid Castelein. Zij schreef drie boeken met fietstochten in haar haar geliefde Frankrijk:

 • Met de fiets door de Provence – Couleurs du Luberon : ook voor wandelaars en levensgenieters
 • Route de la Lavande – Zomers en winters in de Provence
 • Mon(t) Ventoux – Eten, Fietsen, Slapen…

De fietsreisboeken van Ingrid Castelein zijn te koop bij Bol.com

Boeken over bikepacking

Ben je op zoek naar boeken over bikepacking? Dan raden wij de volgende bikepacking boeken aan:

 • Bikepacking – Stefan Amato
  Bikepacking is een indrukwekkend groot boek over bikepacking. Het boek bevat prachtige foto’s van bikepacking trips van verschillende bikepackers. Zij vertellen hun ervaringen met bepaalde routes en geven je vele tips die jouw bikepacking trip onvergetelijk maken. Het boek is te koop bij Bol.com
 • Escape by bike – Joshua Cunningham – In Escape by Bike bespreekt Joshua Cunningham vijf verschillende fietsreizen in verschillende gebieden. Hij fietst door bossen, bergen, woestijnen, de tropen en steden. Hij geeft je tips over wat je mee moet nemen en waar je aan moet denken voordat je aan een fietsreis begint.

Nog meer fietsvakantieboeken voor inspiratie

De volgende boeken gebruiken wij ook regelmatig voor het opdoen van inspiratie voor nieuwe fietstochten in het buitenland:

Beste wielervakantieboeken

Ga je op wielervakantie? Met de racefiets de mooiste bergen beklimmen in Frankrijk, Italië en Spanje? Met deze boeken lees je over de leukste plekken in Europa om op wielrenvakantie te gaan:

Heb je zelf nog suggesties voor dit overzicht met de beste fietsvakantieboeken? Of ben je uitgever of schrijver van fietsreisboeken? Neem dan contact met ons op!

Fotocredits: Patrick Hendry

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.