Fietsnavigatie

Je bent op zoek naar goede fietsnavigatie, maar weet niet precies welk fietsnavigatiesysteem geschikt is voor jouw situatie? Lees dan dit artikel met tips en advies voor het kopen van fietsnavigatie. We bespreken de beste modellen van Sigma, Garmin, Wahoo en Mio. Eigenlijk is een fietsnavigatiesysteem een uitgebreide fietscomputer met navigatie mogelijkheid. Per model verschilt het welke gegevens kunnen worden gemeten, in dit blog maken we het vergelijken van fietsnavigatie eenvoudig.

De keuze voor fietsnavigatie hangt met name af van het soort fietser dat je bent, zo willen sportieve fietsers vaak dat het navigatiesysteem veel gegevens meet, terwijl de toerfietser voldoende heeft aan enkel navigatie, snelheid en afstand.

Waar moet je opletten bij het kopen van fietsnavigatie?

  • Hoeveel uur gaat de batterij mee in GPS-modus?
  • Welke prestatiegegevens worden gemeten?
  • Turn by turn navigatie of uitgestippelde route?
  • Is de navigatiemodus enkel mogelijk door het apparaat te koppelen met een smartphone?
  • Kan je een cadanssensor, snelheidssensor of hartslagmeter koppelen met de fietscomputer?
  • Is het systeem te koppelen met populaire fietsapps als Strava en TrainingPeaks?

Beste fietsnavigatie 2024

Ben je op zoek naar het beste fietsnavigatiesysteem? Lees dan het Beste fietsnavigatie blog.

Sigma Sport Fietsnavigatie

Sigma Sport heeft met de Sigma ROX 12.1 EVO een serieuze stap gezet in de concurrentiestrijd met Garmin en Wahoo. Qua prijs zitten ze een stuk lager, terwijl de ROX 12.1 EVO erg goede prestaties levert zowel op het gebied van fietsnavigatie als het registreren van je trainingsrit. Lees de volledige review van de Sigma ROX 12.1 EVO.

De Sigma ROX 12.1 EVO is te koop bij Bol.com

Garmin fietsnavigatie

Garmin is op dit moment marktleider op het gebied van navigatie voor fietsers en wandelaars. De Garmin Edge 840 en Garmin Edge 1040 zijn de best verkopende modellen van Garmin op het gebied van fietsnavigatie.

Garmin Edge 840

De Garmin Edge 840 is met name geschikt voor de sportieve fietser die graag een uitgebreide fietscomputer heeft voor het meten van de fietsprestaties en daarnaast behoefte heeft aan fietsnavigatie via hetzelfde apparaat. Met het touchscreen navigeer je eenvoudig door het menu heen en het kleurenscherm zorgt voor duidelijke route navigatie. Dit lichtgewicht fietsnavigatiesysteem is erg compact en daardoor de perfecte keuze voor wielrenners. Je sluit ook moeiteloos ANT+ en Bluetooth sensoren aan op de Garmin Edge 840.

De Garmin Edge 840 is te koop bij Bol.com

Garmin Edge Explorer 2

De Garmin Edge Explorer 820 is de goedkopere fietsnavigatie van Garmin. Ook deze fietscomputer kan navigeren en heeft de mogelijkheid om verschillende sensoren te koppelen. Met maar liefst 16 uur batterij gaat de Garmin Edge Explorer 2 meerdere fietsritten mee. Dit navigatiesysteem is met name geschikt voor fietsers op e-bikes en toerfietsen.

De Garmin Edge Explorer 2 is te koop bij Bol.com

Mio fietsnavigatie

Mio is een echte specialist op het gebied van fietsnavigatie. Met verschillende navigatiesystemen zit er altijd wel een fietsnavigatiesysteem naar jouw wens bij. De Mio Cyclo Discover Connect en Mio Cyclo Discover Pal zijn de populairste navigatiesystemen van het merk Mio. Wil je een goedkoop fietsnavigatiesysteem, dan kan je kiezen voor de Mio Cyclo 210 Europa.

Onze ervaring is dat de Mio Cyclo navigatiesystemen vaak vrij basic zijn en nog niet te vergelijken met de navigatiesystemen van Sigma, Garmin en Wahoo. Deze zijn meestal sneller en hebben betere schermen. Zeker voor de sportieve fietser zijn er bij Mio Cyclo helaas weinig mogelijkheden voor een goede combinatie van fietscomputer en navigatiesysteem.

Wahoo fietsnavigatie

Wahoo ELEMNT Bolt V2

Ben je op zoek naar een iets kleiner fietsnavigatiesysteem dat grootse prestaties levert en registreert? Dan is de Wahoo ELEMNT Bolt V2 een aanrader. Deze fietsnavigatiecomputer registreert en toont je sportieve prestaties en voorziet je daarnaast van nauwkeurige navigatie. Het is niet voor niets dat wielerploegen als BORA-hansgrohe, Trek-Segrafedo en Alpecin-Fenix trainen met deze fietscomputer.

De Bolt V2 is voorzien van een kleurenscherm dat goed af te lezen is, ook in de zon. De bediening gaat bij dit model via fysieke knoppen, zodat je ook met handschoenen kan navigeren. De Wahoo ELEMENT Bolt werkt erg goed in combinatie met ANT+ cadans-, snelheid- en hartslagsensoren voor het optimaal meten van je prestaties. Ook is integratie met apps als Strava, TainerRoad en TrainingPeaks mogelijk.

De Wahoo ELEMNT Bolt V2 is te koop bij Bol.com

Fietsnavigatie voor wielrenners

Wielrenners willen niet met een groot fietsnavigatiesysteem fietsen. Dit gaat ten koste van de aerodynamica en uiteraard ziet zo’n grote fietscomputer er niet gesoigneerd uit. De Wahoo Element Bolt is speciaal ontwikkeld voor wielrenners in samenwerking met de aerodynamica experts die ook wielerteams helpen met de aerodynamica. Het is een fijne lichtgewicht fietscomputer met navigatie mogelijkheid. De kaarten zijn vooraf op de Wahoo Elemnt Bolt geïnstalleerd. Je kan de Wahoo Element Bolt V2 los bestellen, maar ook in een bundel met cadans-, snelheids- en hartslagsensor. Het is de ideale combinatie van een lichtgewicht fietscomputer met navigatiemogelijkheid. De Elemnt Bolt is eenvoudig te koppelen met de Strava App.

Fietsnavigatie kopen advies

Ben je van plan om een fietsnavigatiesysteem te kopen. Houdt dan vooral rekening met welke functies je nodig hebt. Wil je het apparaat enkel als Navigatiesysteem gebruiken dan zijn de Garmin Edge Explorer 820 en Mio Cyclo 205 HC aan te raden. Ben je een sportieve fietser en wil je je fietstraining kunnen meten, dan zijn de Garmin Edge 820 en WahooELEMNT BOLT meer geschikt, omdat je daar meer gegevens mee kunt meten.

Bij de volgende webshops hebben ze een groot aanbod fietsnavigatiesystemen:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.