MTB pedalen

Elke wielrenner of mountainbiker weet het: ga je met je fiets de weg op of het bos in dan wil je het materiaal goed voor elkaar hebben. Uiteraard geldt dat ook voor je pedalen, uiteindelijk komt daar de kracht die je levert terecht dus goede pedalen zorgen ervoor dat je zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van je energie. Tussen mountainbike pedalen en racefiets pedalen zitten overigens groot verschil. Aan MTB pedalen worden namelijk andere eisen gesteld dan aan pedalen voor de racefiets. Bij MTB pedalen moet je gemakkelijk los kunnen klikken, en ook moeten ze blijven functioneren op zwaar terrein. Modder en zand mogen het systeem niet laten blokkeren.

Shimano SPD pedalen

De pedalen die Shimano op de markt heeft gebracht speciaal voor het fietsen op offroad-terrein kunnen zonder overdrijven gerekend worden tot het beste dat de markt op dit gebied te bieden heeft. De SPD pedalen van Shimano zijn zelfs zo bekend dat er in het peloton consequent over “SPD’s” wordt gesproken, waarbij de merknaam zelfs niet meer genoemd hoeft te worden. Bij de offroad pedalen van Shimano is dat ook helemaal niet nodig, iedereen, van prof tot amateur, weet direct waar je het over hebt wanneer de term SPD valt. De SPD’s van Shimano kan je eenvoudig zelf instellen zodat je zelf bepaald hoe strak je vastgeklikt zit.

Shimano SPD pedalen zijn onder meer te koop bij Bol.com & Decathlon

Time MTB pedalen

Time is een Frans fietsenmerk dat naast fietsen ook diverse fietsonderdelen voor de wielersport heeft ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan zijn de pedalen die door Time worden gemaakt. Time heeft zowel pedalen voor het wielrennen als mountainbike pedalen. Bij Time maken ze gebruik van een uniek systeem waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt in het pedaal terwijl je toch goed vast zit aan de trapper. Dit systeem is het Auto Tension Adjustment Concept (ATAC) en is af te stellen in drie standen.

Time MTB pedalen zijn te koop bij Bol.com

SPD of Time pedalen

Of je als mountainbiker uiteindelijk kiest voor de pedalen van Time of de pedalen van Shimano heeft veel met de persoonlijke voorkeur van jou als individuele mountainbiker te maken. Er zijn namelijk een aantal verschillen tussen de beide systemen, hoewel zowel Time als Shimano al jarenlang bewijzen dat ze topproducten afleveren. Op het gebied van offroad cycling (veldrijden en mountainbiken) worden de pedalen van Shimano en Time beiden gebruikt door absolute wereldtoppers. Het belangrijkste verschil tussen de Shimano SPD pedalen en de mountainbike pedalen van Time heeft te maken met de bewegingsvrijheid die je hebt op het pedaal. Bij SPD’s zitten je schoenen echt vast op het pedaal. De bewegingsvrijheid is hier dus nihil. Veel professionals vinden dit prettig omdat er dus geen energie verloren gaat, maar alle kracht rechtsreeks wordt overgebracht op het pedaal. De Time pedalen geven meer bewegingsvrijheid, bij deze pedalen kan je tijdens het fietsen iets naar binnen en naar buiten bewegen zonder dat je uit het pedaal klikt. Het voordeel daarvan is dat mensen die gevoelig zijn voor knieklachten minder snel last van hun knieën zullen krijgen.

Let op: Shimano SPD is een ander systeem dan Shimano SPD-SL, dit laatste systeem is meer geschikt voor wielrennen.

MTB pedalen zijn te koop bij de volgende online shops:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.