Garmin fietsnavigatie

Garmin fietsnavigatie is marktleider op het gebied van fietsnavigatie. Garmin heeft meerdere navigatiesystemen voor fietsers, dus hoe kies je een Garmin fietsnavigatiesysteem dat voor jouw situatie geschikt is. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen Garmin fietsnavigatie en geven we advies welk navigatiesysteem het best geschikt is voor toerfietsers, wielrenners en MTB’ers.

Verschillen Garmin navigatie

Er zitten veel verschillen tussen de navigatiesystemen van Garmin. Het is dan ook niet eenvoudig een keuze te maken tussen de verschillende Garmin navigatiesystemen. We zetten de verschillen waar je rekening mee moet houden op een rijtje voor je:

  • Bediening – Knoppen, touchscreen of Edge remote
  • Schermdiagonaal – De schermen van Garmin fietsnavigatie zijn tussen de 2 en 3,5 inch groot
  • Compatibiliteit met smartphone – Sommige navigatiesystemen zijn te koppelen aan je smartphone en te gebruiken i.c.m. apps als Strava en Garmin Connect
  • Virtual partner – Met virtual partner is het mogelijk om te fietsen tegen een virtuele partner (bijv. een eerdere rit van jezelf)
  • Snelheids-, cadans en hartslagsensor – Soms worden deze standaard meegeleverd, in sommige gevallen kan je deze later bij bestellen
  • Sport fietsnavigatie – Een aantal modellen zijn vooral bedoeld voor wielrenners en MTB’ers. Met deze navigatiesystemen kan je meer meten en fietstrainingen goed voorbereiden.

Garmin Edge 820

Het best beoordeelde Garmin fietsnavigatiesysteem is de Garmin Edge 820. Dit navigatiesysteem is zeer geschikt voor de sportieve fietser, omdat er zeer veel gegevens mee gemeten kunnen worden. Met de Garmin Edge 820 meet je onder meer de afgelegde afstand, snelheid, hoogteverschil en hellingshoek. De Garmin Edge 820 is te koppelen met een Android of Apple smartphone via bluetooth. De mensen thuis kunnen je vervolgens volgen tijdens jouw fietsrit. Met de optionele wegenkaarten is het mogelijk om de Edge 820 je te laten navigeren naar een bepaalde plek. Met de hooggevoelige GPS-sensor heb je zelfs op plekken met slechte ontvangst nauwkeurige gegevens en navigatiemogelijkheden.

+ Touchscreen dat ook werkt met handschoenen en bij regen
+ Compatibel met apps als Strava en Garmin Connect
+ Virtual Partner race om tegen een eerdere training van jezelf te fietsen

De Garmin Edge 820 is aan te bevelen voor MTB’ers en wielrenners. Het navigatiesysteem is te koop bij Bol.com

Garmin Edge Explore 1000

Garmin Edge Explore 1000
Garmin Edge Explore 1000

Deze Garmin fietsnavigatie is speciaal bedoeld voor toerfietsers op de weg of voor off road fietsen. De ingebouwde Europese kaarten geven zicht op wegen en fietspaden en je kan er adressen mee opzoeken. Daarnaast wordt ook hoogte gemeten middels een ingebouwde barometrische hoogtemeter en worden interessante bezienswaardigheden aangegeven. Er zit een speciale tour functie op die op basis van de ingegeven afstand leuke fietsroutes vanaf het startpunt voorstelt. De Garmin Edge Explorer 1000 is te koppelen aan je smartphone via bluetooth voor notificaties en apps als Strava en Garmin Connect. Via ANT+ technologie is het mogelijk om hartslag, cadans en snelheidssensoren te verbinden, deze worden niet standaard meegeleverd.

+ Met de meegeleverde Edge remote (afstandsbediening) kan je je handen aan het stuur houden tijdens het bedienen van de navigatie
+ Wifi & Bluetooth
+ Met de Round trip functie stelt het navigatiesysteem eenvoudig nieuwe fietsroutes in

De Garmin Edge Explore 1000 is aan te raden voor de toerfietser die net wat meer met zijn fietsnavigatie wil dan enkel navigeren. Dit Garmin fietsnavigatiesysteem is te koop bij Bol.com

Garmin Edge Touring

Garmin Edge Touring
Garmin Edge Touring

Dit Garmin fietsnavigatiesysteem is ideaal voor mensen die van punt A naar punt B willen fietsen zonder verder al te veel poespas. Gewoon duidelijkheid over de route waarbij tijdig wordt aangeven waar je heen moet en hoe lang het duurt voordat je er bent. Maar ook als je een rondrit wilt maken is deze variant goed geschikt. Je kan bij de instellingen kiezen voor bijvoorbeeld de modus toerfietsen, gewoon fietsen of mountainbiken. Op basis van je keuze volgt dan een route die past bij de modus die is gekozen. Een mountainbike modus zal namelijk meer onverharde wegen hebben en een gewone fiets modus juist alleen verharde wegen.

+ Touchscreen bediening
+ Accuduur 15 uur
+ Deel je routes met Garmin Connect
Geen ANT+ ondersteuning
Relatief klein scherm

De Garmin Edge Touring is met name aan te raden voor toerfietsers. Voor sportieve fietsers raden we dit navigatiesysteem af. De Garmin Edge Touring is te koop bij Bol.com

Garmin Edge 1000

Garmin fietsnavigatiesysteem
Garmin Edge 1000

De Garmin Edge 1000 is speciaal gemaakt voor de sportieve fietser. Je kan er onder meer rondritten mee plannen waarbij je tijdens het uitstippelen van de route al kan zien welke hoogteverschillen je gaat tegenkomen. Je kan de informatie op het hoge resolutie scherm direct delen via social media en de resultaten vergelijken met anderen. De ingebouwde gevoelige sensor past het scherm aan op het moment dat het of heel erg licht is of juist donker. Omdat deze Garmin fietsnavigatie vooral voor sportfietsers bedoeld is meet het systeem allerlei interessante gegevens waarmee je je fietsrit kan analyseren. Het navigatiesysteem is te koppelen via bluetooth aan je smartphone. Je verstuurt de gegevens eenvoudig naar de Garmin Connect en Strava app, ook is het mogelijk om mensen thuis je live te laten volgen tijdens je rit.

+ Hooggevoelige GPS sensor, vrijwel altijd GPS ontvangst
+ Touchscreen bediening
+ Te koppelen met Garmin Connect en Strava app
+ Zeer veel meetgegevens

Wij raden de Garmin Edge 1000 met name aan voor wielrenners en MTB’ers. Voor toerfietsers heeft deze Garmin fietsnavigatie waarschijnlijk teveel onnodige opties. De Garmin Edge 1000 is te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.