Ben je op zoek naar de beste armwarmers? In de herfst en lente krijg je als wielrenner regelmatig te maken met de vraag: Korte mouwen of lange mouwen? Is het te warm voor een winter fietsjack, maar nog te koud voor een shirt met korte mouwen? Dan is de oplossing simpel: Armwarmers! De ideale manier om het niet te koud te krijgen op de racefiets, maar zeker niet te warm. Krijg je het toch te warm? Dan zijn de armwarmers compact genoeg om op te bergen in je achterzakken of fietsrugzak.
Wat zijn armwarmers?
Armwarmers, ook wel armstukken of mouwstukken genoemd, zijn losse mouwen voor het verwarmen van je armen. Omdat ze van licht en flexibel materiaal zijn gemaakt is het mogelijk om ze mee te nemen in de achterzakken van je wielershirt of in je zadeltasje. Zo kan je als het warmer wordt ze uittrekken in de ochtend of als het in de avond kouder wordt juist aantrekken. De beste armwarmers voor wielrenners zijn gemaakt van polyamide of een vergelijkbare ademende stof, zodat ze je armen warmhouden, maar zweet wel naar buiten kunnen afvoeren. In onze armwarmer test zoeken we uit wat de beste armwarmers van dit moment zijn en geven we je tips voor het kopen van armwarmers.
Hoe kies je de beste armwarmers?
Je keuze voor goede armwarmers zal je wielerprestaties niet direct in grote mate beïnvloeden. Toch wil je goed gesoigneerd de weg opgaan en maken de armwarmers deel uit van je outfit op de frissere dagen. Voor het goed gesoigneerd voor de dag komen, moet je bij het kiezen van armwarmers wellicht even een pas op de plaats maken. Het merendeel van de armwarmers is bij vrijwel alle merken namelijk enkel verkrijgbaar in de kleur zwart. Hier en daar is er een uitzondering in het wit of fluoriserend geel voor extra zichtbaarheid.
Een belangrijker aandachtspunt om op te letten bij het kopen van armwarmers is de pasvorm. Een armwarmer moet dicht op de huid zitten, maar dit iets anders dan de huid afknellen. Ook moet je nog voldoende bewegingsvrijheid hebben met je arm als je de armwarmer draagt. Grippers zorgen ervoor dat de armwarmers op hun plek blijven zitten en als de armwarmers naadloos zijn dan heb je geen vrijwel geen plekken die tot irritatie kunnen leiden tijdens het fietsen.
Bij goede armwarmers heb je de keuze uit meerdere maten. Kijk goed in de maattabel wat de beste maat voor jouw armen is.
In onze armwarmer test vinden we de pasvorm één van de belangrijkste elementen voor een goede beoordeling. Meestal kan je bij webshops met een review systeem ook goed beoordelen of armwarmers goed om de arm zitten.
Wat zijn de verschillen in armwarmers?
Zie jij door de bomen het bos niet meer als je op armwarmers zoekt? Iedere armwarmer heeft weer andere eigenschappen en het hangt van deze eigenschappen af wat voor jou de beste armwarmer is. We bespreken een aantal verschillen tussen armwarmers:
- Waterafstotende armwarmers – Deze armwarmers zijn bedoeld voor wielrennen in de regen of lichte miezer.
- Windstopper armwarmers – Deze armwarmers houden de wind goed buiten. Ideaal in de afdaling op een bergtop. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de windstopper armwarmers van Gore Wear waterafstotend.
- Lichtgewicht armwarmers –
- Bescherming tegen zon – Een aantal armwarmers bieden een speciale bescherming tegen UV straling. Zo geeft bijvoorbeeld de Castelli UPF 50+ maar liefst UPF 50+ bescherming tegen schadelijke UV straling.
- Compressie armwarmers – Deze armwarmers stimuleren de bloedsomloop waardoor je minder snel kramp krijgt door het beperken van spiertrillingen. Daarnaast worden je armen uiteraard warm gehouden met deze armwarmers.
- Verkoelende armwarmers – Naast armwarmers heb je ook armkoelers. Met armcoolers bescherm je je armen tegen UV straling, terwijl de stof je armen verkoeld.
- Naadloos – Let er bij het kopen op dat de armwarmers naadloos zijn. Dit voorkomt irrititatie- en schuurplekken.
- Verschil in warmte – Net als bij fietsjacks zit er een groot verschil in de warmte die een armwarmer te bieden heeft. Afhankelijk van de tijd van de maand kies je voor een gevoerde armwarmer of niet gevoerde armwarmer. Gevoerde armwarmers hebben een zachte en warme fleece binnenkant.
Beste armwarmers wielrennen
Uiteraard hebben we niet alle armwarmers kunnen testen. Daarom hebben we een selectie gemaakt van armwarmers waarvan we zelf goede ervaringen mee hebben of die eruit springen in de beoordelingen van andere wielrenners.
- Assos EVO7 armwarmer – Over het algemeen wordt Assos gezien als het beste fietskledingmerk, met de meeste innovaties en beste technieken. Niet gek dus, dat ook op het gebied van de armwarmers wij het liefste fietsen met Assos armwarmers. Niet voor niks ook door verschillende wielrenners beoordeeld met vijf van de vijf sterren. De armwarmers zijn anatomisch gevormd en hebben een linker en rechter deel. Ze zijn heerlijk warm, maar tegelijk goed ademend.
- GripGrab Classic Thermal armwarmers – Sommige merken zijn gespecialiseerd in fietskleding, GripGrab concentreert zich vooral op de accessoires en is een ware specialist als het gaat om wielrennen onder koude omstandigheden. Ook de GripGrab armwarmers blijven perfect zitten om je armen en zorgen voor een heerlijk warm gevoel zonder dat je gaat zweten.
- Van Rysel armstukken – Als we kijken naar de beste prijs/kwaliteit verhouding, dan steken deze Van Rysel armstukken er met kop en schouder bovenuit. De armstukken zijn geschikt voor weer tussen de 7 en 14 graden en kosten 17,99 euro. Perfect dus voor die paar keer dat je de armwarmers nodig hebt. De gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren uit vijf geeft aan dat ook de rest van Nederland tevreden is met deze armwarmers van Decathlon.
Beste waterafstotende armwarmers
Is het lichtjes aan het miezeren? Met waterafstotende armwarmers blijven je armen droog en warm. Een aantal merken heeft waterafstotende armwarmers, ook wel waterdichte armwarmers genoemd, ontwikkeld. Als we kijken naar prijs/kwaliteit verhouding dan heeft het Nederlandse merk Rogelli met de Rogelli Aquabloc een goedkope waterafstotende armwarmer die zeer goed aan de verwachtingen voldoet. Met de fleece voering worden je armen warm gehouden, zonder dat ze nat en afkoelen als het regent. Heb je iets meer te besteden, dan raden we de Castelli Nano Flex 3G aan. Deze armwarmers zijn het beste als het gaat om waterafstotend, ademend en pasvorm.
Ook merken als BBB Cycling, Pearl Izumi, Gore Wear en Castelli hebben waterafstotende armwarmers. Waterafstotende armwarmers zijn onder meer te koop bij.
Armwarmers voor MTB?
Uiteraard kan je armwarmers ook dragen als MTB’er. Maar omdat de meeste armwarmers gemaakt zijn van lycra, polyester of polyamide is het materiaal net even wat kwetsbaarder dan je MTB shirt en MTB broek. Het is dan ook aan te raden dat als je MTB armwarmers wilt aandoen, dat je dan een setje oude armwarmers aantrekt, want het risico bestaat dat je met de armwarmer achter een takje blijft hangen en dan is de armwarmer al snel onherstelbaar beschadigd.
Wanneer trek je armwarmers aan?
Armwarmers trek je aan als het buiten nog te fris is om te fietsen met korte mouwen. Wanneer je bij welke temperatuur voor armwarmers moet kiezen is voor iedereen uiteraard persoonlijk. Maar over het algemeen kan je het beste voor gevoerde armwarmers kiezen als het buiten tussen de 6 en de 14 graden is. Ligt de temperatuur tussen de 14 en de 18 graden, kies dan voor niet gevoerde armwarmers.
Is het de verwachting dat het weer de gehele dag eenzelfde lage temperatuur heeft, dan kan je uiteraard beter kiezen voor een fietsshirt met lange mouwen of een fietsjack. Wordt het heel koud, dan kan je zelfs je armwarmers er nog onderaan trekken.
Beste merken armwarmers
Heb je het over armwarmers, dan heb je een ruime keuze aan merken om voor te kiezen. Zit er veel verschil in kwaliteit tussen de merken? Ja, er zit een verschil tussen de duurdere merken en de iets goedkopere merken. Maar de vraag is in hoeverre jij als hobby wielrenner hier veel van zal merken. Kijk dus vooral naar de eigenschappen die een armwarmer heeft die passen bij jouw wensen voor een armwarmer.
Premium merken: Assos, Castelli, Sportful, AGU, GripGrab
Goedkopere merken: Rogelli, Van Rysel, B’Twin