SPD of SPD-SL pedalen, welke heb je nodig?

We krijgen regelmatig de vraag wat nou het verschil is tussen SPD en SPD-SL pedalen. Qua naam lijken ze erg veel op elkaar en daar ontstaat dan ook vaak verwarring over. Qua vorm en functionaliteit zijn ze namelijk erg verschillend.

Zo wordt het SPD pedaal met name aangeraden voor mountainbike schoenen en toerfiets schoenen, die ook vaak perfect geschikt zijn als spinning schoenen. De SPD schoenplaatjes vallen namelijk in de schoen weg, zodat je kan lopen met je MTB schoenen aan.

Het SPD-SL pedaal is speciaal ontwikkeld voor op de racefiets. Dit pedaal is iets breder en zorgt voor meer ondersteuning, wat ideaal is als je langer op de fiets zit. De plaatjes vallen niet weg in de schoen en het is dus iets lastiger om op te lopen.

SPD pedalen voor mountainbike, toerfietsers en Spinning

SPD Pedalen & SPD schoenplaatjes

Ga je mountainbiken, op fietsvakantie of heb je regelmatig een spinningles? Dan zijn SPD pedalen het meest geschikt in jouw situatie. Deze pedalen hebben een open binding zodat je eenvoudig kan in- en uitklikken. Ook wordt modder en ander vuil goed afgevoerd, zodat je onder alle omstandigheden de schoenplaatjes weer terug in het pedaal kan klikken. De SPD pedalen zijn dan ook de meest gebruikte pedalen voor mountainbikers. Oorspronkelijk zijn SPD pedalen ontwikkeld door Shimano, maar ook andere merken verkopen inmiddels SPD pedalen.

Welke fietsschoenen voor SPD pedalen?

Hiervoor heb je fietsschoenen nodig met twee schroefpunten en een uitsparing in de zool, zodat de schoenplaatjes hier in vallen. Zo kan je eenvoudig lopen op je fietsschoenen, ideaal dus als je gaat mountainbiken of op fietsvakantie bent en ook af en toe wilt wandelen. In de meeste webshops worden deze schoenen ook aangeduid als MTB schoenen of toer schoenen. Speciale spinning schoenen (of indoor fietsschoenen) zijn er ook, maar de meeste merken gaan er vanuit dat je prima kan spinnen met MTB schoenen. Belangrijk voor spinners is de uitsparing, zodat je de vloer van de sportschool niet beschadigd. Ook is het aan te raden om een goed ademende schoen te nemen.

SPD Pedalen kopen

De beste SPD pedalen voor MTB’ers zijn te koop bij:

SPD schoenen

Lees voor goede SPD schoenen deze blogs:

SPD-SL pedalen voor racefiets

SPD-SL pedalen

Voor wielrenners op de racefiets wordt een SPD pedaal afgeraden, omdat het draagvlak van het pedaal niet groot is. Dit zal je met name merken tijdens langere ritten, waarbij een kleiner oppervlak tot extra vermoeidheid zal leiden. We raden daarom voor wielrenners een SPD-SL pedaal aan.

Doordat raceschoenen een stijvere schoenzool hebben wordt in combinatie met het grotere oppervlak van de pedalen veel meer kracht overgebracht dat optimaal verdeeld wordt over de volledige voet. Nadeel is dat de plaatjes niet verdwijnen in de schoenen, zoals bij SPD schoenplaatjes het geval is.

Ook het vastklikken en los klikken is even een kwestie van gewenning en kan in het begin tot ongelukjes leiden, iets wat iedere wielrenner weleens heeft ervaren bij een stoplicht.

Ben je ook op zoek naar raceschoenen? Zorg dan dat deze een stijve zool hebben en drie schroefgaten voor het bevestigen van de SPD-SL schoenplaatjes.

SPD-SL Pedalen kopen

De beste SPD-SL pedalen voor wielrenners zijn te koop bij:

SPD-SL fietsschoenen

Lees voor goede SPD-SL schoenen deze blogs:

Alternatieve fietspedalen

Eerder schreven we al over de verschillende fietspedalen. Lees daarom ook zeker de blogs over racefiets pedalen, mountainbike pedalen en spinning pedalen. Alternatieven voor de SPD-SL racepedalen zijn bijvoorbeeld de Look Keo en Time Xpresso pedalen.

Voor MTB’ers is er nog keuze uit Crankbrothers pedalen.

SPD of PD pedaal?

Voor vakantiefietsers en toerfietser is er ook nog het PD pedaal, waarmee je aan de ene kant kan in klikken met SPD schoenplaatjes en de andere kant een stabiel platform hebt waarmee je met een gewone schoen goede grip op het pedaal hebt, een multifunctioneel fietspedaal dus.

De Shimano Click’r PD-T400, PD-A530 en Click’r PD-T421 pedalen zijn ideaal voor vakantiefietsers die willen afwisselen tussen los en vastgeklikt fietsen. Daarnaast klikt dit pedaal veel gemakkelijker in en uit, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je niet op tijd losraakt. Ook zijn deze pedalen wat breder dan het standaard mountainbike pedaal, hierdoor heb je een groter draagvlak zodat de druk op je voeten beter wordt verdeeld in vergelijking met een MTB pedaal.

PD Pedalen kopen

De beste PD pedalen voor vakantiefietsers zijn te koop bij:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.