Winter fietskleding

Wil jij na een prachtige zomer ook het liefst blijven fietsen in de winter, maar zie je op tegen het koude weer in combinatie met je fietskleding? Dan is dit het artikel om je goed te beschermen op de fiets tegen de winterse omstandigheden. Aan bod komen onder andere het drie lagen systeem, de ideale winter fietsbroek, het beschermen van je voeten en handen in de kou en ten slotte wat te doen met het beschermen van je hoofd tegen de koude temperaturen.

Winterfietskleding aanbiedingen

Wintersale bij Bol.com | Decathlon | Plutosport

Drie lagen systeem

Het belangrijkste om goed te beschermen tegen de koude temperaturen is je bovenlijf. Zoals bij verschillende andere sporten ook het geval is kun je het beste het drie lagen systeem aanhouden. De kern van het drie lagen systeem is dat de lagen ieder een eigen functie hebben en samen voor een optimaal resultaat zorgen voor het afvoeren van transpiratievocht en het buiten houden van wind en regen.
De eerste laag bestaat uit onder- of thermokleding. De functie van deze laag is om het transpiratievocht af te voeren naar de tweede laag waar het vervolgens verdampt. Zorg ervoor dat de onderkleding op een comfortabele manier dicht tegen de huid zit, zodat het vocht optimaal kan worden afgevoerd. Je blijft door deze laag droog, fris en warm.
De tweede laag bestaat uit een fietsshirt. De functie van de tweede laag is zorgen voor isolatie en warmte. Daarnaast moet het transpiratievocht aan de buitenkant van het fietsshirt worden verdampt. Wanneer de temperatuur omlaag gaat, zorgt de tweede laag ervoor dat je lichaamswarmte behouden blijft. Afhankelijk van hoe koud het is kun je kiezen voor een fietsshirt met korte of lange mouwen.
De derde laag bestaat uit een wind/regen jack, wind/regen vest of een winterjack. Deze extra laag is natuurlijk afhankelijk van de temperatuur en weersomstandigheden als wind en regen. De functie is dan ook bescherming tegen wind en regen. Daarnaast dient ook deze laag goed te ventileren, zodat transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen naar buiten kunnen worden getransporteerd. Bol.com heeft verschillende goed functionerende en comfortabele winter fietsjacks.

Door het drie lagen systeem aan te houden, creëer je een eigen microklimaat. Voor het leveren van een optimale fysieke prestatie werken de lagen samen met als resultaat een goede ventilatie en actieve vochtafvoer.

Fietsbroek

Indien de temperatuur nog boven de tien graden zit kunnen beenwarmers voor voldoende warmte zorgen. Het handigste is echter om bij koude temperaturen over te stappen op een lange fietsbroek. De lange fietsbroek zorgt voor voldoende warmte afhankelijk natuurlijk van de dikte en kwaliteit van de fietsbroek. Het is aan te raden om de fietsbroek niet te strak te kopen, zodat er ruimte blijft voor een warm luchtlaagje. Bij de volgende webshops hebben ze een groot aanbod aan kwalitatieve fietsbroeken:

Bol.com | Decathlon

Voeten beschermen tegen de kou

De meeste racefietsschoenen zijn gemaakt voor in de zomer. In die periode ventileren ze optimaal, wat er voor zorgt dat je in de zomer niet te warme voeten krijgt. Dit heeft weer als nadeel dat fietsen met racefietsschoenen in de winter niet prettig is, want met een temperatuur van een paar graden boven nul en een hoge snelheid op je racefiets heb je toch al snel te maken met een gevoelstemperatuur van rond het vriespunt. Het is daarom aan te raden om overschoenen te kopen. Deze plaats je over je schoenen en zorgen voor bescherming tegen wind en regen. Ook hier geldt weer dat er verschillende soorten overschoenen zijn met ieder weer specifieke kwaliteiten. Als je dus vaak fietst in de regen, zorg dan dat ze waterafstotend en waterdicht zijn. Overschoenen zijn te koop bij Bol.com. Daarnaast is het verstandig om iets dikkere sokken aan te trekken. Let er bij het kopen van deze fietssokken wel op dat er voldoende ruimte in je fietsschoen over blijft om je tenen te bewegen en de voet dus niet gaat knellen in de schoen. Tevens zorgt dit er voor dat er een warm lucht laagje blijft in de fietsschoen.

Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van speciale winter fietsschoenen. Deze zijn te koop bij Bol.com.

Fietshandschoenen in de winter

In de winter kun je het beste kiezen voor volledig afgesloten fietshandschoenen. Let er op dat de fietshandschoen isolerend en waterdicht is. Het grootste aanbod aan winterfietshandschoenen vind je bij Bol.com.

Ook nemen de fietsmoffen van vroeger in populariteit toe. Deze wanten, die je vast maak aan je stuur, verwarmen en beschermen je handen bij de koudste omstandigheden.

Gezichtsbescherming

Ten slotte moet je niet vergeten je hoofd goed te beschermen, een belangrijk onderdeel van je winter fietskleding. Ook via je hoofd verlies je veel energie, om dit te voorkomen is het verstandig om onder je helm een hoofdband of muts te dragen. Bij extreem koude omstandigheden is het verstandig om een muts op te zetten die het gehele gezicht, met uitzondering van de ogen uiteraard, bedekt. De Balaclava is hier perfect voor. Voor een overzicht van gezichtsbescherming bij winterse omstandigheden kun je het beste terecht bij Bol.com.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.