Kettingslijtagemeter

Heb jij het idee dat de ketting van je (race)fiets aan vervanging toe is? Waarom check je dat dan niet even direct? Niet door met een intelligent gezicht naar je ketting te loeren om er vervolgens achter te komen dat je nog niets wijzer bent geworden, nee, je moet daarvoor de juiste apparatuur hebben. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Een kettingslijtagemeter vertelt je alles wat je moet weten.

Versleten ketting saboteert cassette

Een ongelooflijk belangrijke reden om regelmatig de staat van je ketting te checken heeft te maken met de (dure) cassette op je fiets. Wanneer daar namelijk een ketting overheen ratelt die aan vervanging toe is heb je een grote kans dat de versleten ketting de cassette kapot maakt. Dan ben je (financieel gezien) verder van huis, aangezien het vervangen van een volledige cassette een stuk duurder is dan het vervangen van een fietsketting. Je kunt er van uitgaan dat een ketting na ongeveer 3000 tot 3500 kilometer aan vervanging toe is. De ketting is na die afstand namelijk behoorlijk uitgerekt.

Kettingslijtagemeter kopen

Merken als BBB Cycling, Sportixx, Birzman en XLC hebben goede kettingslijtagemeters.

Kettingslijtagemeters zijn te koop bij Bol.com

Hoe kan je zien of een ketting versleten is?

Met een kettingslijtagemeter kan je meten of de ketting versleten is.

Hoelang gaat een fietsketting mee?

Je kunt er van uitgaan dat een ketting na ongeveer 3000 tot 3500 kilometer aan vervanging toe is. De ketting is na die afstand namelijk behoorlijk uitgerekt. De richtlijn is om hem naar ongeveer 3000 kilometer te vervangen, om te voorkomen dat cassette en kettingbladen slijten door de versleten ketting. Het is een richtlijn, want een en ander is ook afhankelijk van hoe je de ketting onderhoudt.

Hoe werkt dat?

Eigenlijk is een kettingslijtagemeter een heel eenvoudig apparaatje, maar het werkt wel! Je steekt de kettingslijtagemeter aan de ene kant tussen een schakel, en aan de andere kant valt de punt dan automatisch tussen twee andere kettingschakels. Hoe verder de ketting versleten is hoe verder de schakels uit elkaar staan. Er ontstaat dus meer ruimte tussen de schakels. Dit wordt gemeten door de kettingslijtagemeter. Valt de punt volledig tussen de schakels dan mag je per direct op zoek naar een nieuwe ketting. Je huidige ketting is dan versleten.

Hoe je een kettingslijtagemeter gebruikt wordt in onderstaande video van Tour du Jour uitgelegd:

 

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.