Dak fietsendrager kopen

Indien je auto niet beschikt over een trekhaak kun je je fietsen het beste op het dak vervoeren of middels een kofferklep fietsendrager. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van een dak fietsendrager ten opzichte van andere soorten fietsendragers. De fietsendrager ervaringen van meerdere consumenten zijn in dit artikel verwerkt, zodat je een goede keuze kan maken bij het aanschaffen van een dak fietsendrager.

Voordelen dak fietsendrager

Met een dak fietsendrager kun je tot wel drie fietsen tegelijk vervoeren op het dak van de auto. Lichtere fietsen kun je gemakkelijk het dak optillen en voor de iets zwaardere fietsen bestaan er speciale fietsliften voor het optillen van de fiets. De fietsendrager zelf is in de meeste gevallen zonder problemen te monteren op de dakdragers. Ten opzichte van een trekhaak en achterklep fietsendrager kun je bij het vervoeren van je fietsen op het dak gemakkelijk bij de achterklep. Het is een erg goedkope oplossing voor het vervoeren van je fietsen, want een trekhaak is niet nodig. Wel zal je per fiets een aparte fietsendrager moeten aanschaffen.

Nadelen dak fietsendrager

Één van de nadelen van een dak fietsendrager is dat de auto meer brandstof zal gebruiken, omdat de fietsen boven op het dak voor meer luchtweerstand zullen zorgen. Een tweede nadeel is dat het vastzetten van de fietsen wat zwaarder is dan bij de trekhaak fietsendrager, omdat je de fiets veel hoger zult moeten tillen, indien je niet de beschikking hebt over een fietslift zal dit dus een stuk lastiger zijn. Ten slotte moet je er rekening mee houden dat de totale hoogte van de auto is toegenomen en je dus geen lage parkeergarages kunt inrijden.

Kooptips dak fietsendrager

  • Let er op dat de bandengoot van de fietsendrager breed genoeg is voor je banden. Met name bij mountainbikes zijn de banden een stuk breder, waardoor ze op sommige dak fietsendragers niet goed in de goot passen.
  • Bij een dakfietsendrager heb je de keuze uit fietsendragers die de fiets vastzetten aan het frame en fietsdragers die de fiets vastzetten op de voorvork. Met name bij fietsen met een iets dikker frame of een iets duurder (carbon) frame is het aan te raden om te kiezen voor een fietsendrager die de fiets vastzet op de voorvork. Dit voorkomt beschadiging aan het frame en zorgt er voor dat de fiets steviger en stabieler op de auto staat, waardoor je ook weer wat harder kunt rijden. Het wiel kan je verpakt in een wieltas in de auto vervoeren. Een dak fietsendrager is dan ook de ideale racefiets fietsendrager en MTB fietsendrager.
  • Je hebt de keuze uit de iets goedkopere fietsendragermerken en de betere duurdere merken als Thule en Hapro. Het is aan te raden om voor een merk als Thule te gaan, omdat deze dragers de fiets stabieler en vaster op de auto zetten. De goedkopere modellen zijn uiteraard ook getest op de minimale eisen van de Europese wetgeving en de fiets zal dus zeker niet van de auto afvallen tijdens het rijden, maar de algemene ervaringen zijn toch wel dat de fietsen minder stabiel op de auto staan en ook beschadigen ze het frame van de fiets meer dan bij Thule fietsendragers.

Dak fietsendragers zijn onder meer te koop bij Bol.com

Ook interessant:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.