Castelli fietskleding

Tijd voor een artikel over één van de grootste fietskleding merken ter wereld, het Italiaanse Castelli. Er is geen wielrenner die nog nooit de schorpioen van Castelli is tegengekomen, het merk is zowel onder professionele wielrenners als amateurs zeer geliefd vanwege zijn kwalitatieve en moderne fietskleding. Castelli is niet voor niks kledingsponsor van Quick-Step Alpha Vinyl. Het merk staat bekend als zeer innovatief, maar verliest het ontwerp en design zeker niet uit het oog. Een artikel over de geschiedenis van Castelli en tips voor het kopen van fietskleding van Castelli.

Geschiedenis Castelli

Castelli kent zijn oorsprong in 1876 toen een kleermaker genaamd Vittore Gianni een kleine kledingwinkel opende in Milaan. Hij maakte kleding voor zakenlui, het Milanese Ballet en voetbalclub AC Milan. Ook Alfredo Binda, vijfmaal Giro d’Italia winnaar in de jaren 20, was een vaste klant bij Vittore Gianni. Het bedrijf veranderde flink toen de nog jonge Armando Castelli toetrad tot het bedrijf en het bedrijf in 1935 kocht. Wielerfenomenen als Gino Bartali en Fausto Coppi hadden Castelli als persoonlijke kleermaker voor zowel fietskleding als normale kleding. Gianni had in het verleden al fietskleding gemaakt voor de renners die daar om vroegen, maar Castelli besloot het groter aan te pakken en maakte complete wieleroutfits voor de profteams. De daaropvolgende decennia droegen wielersterren als Luison Bobet, Rick van Looy en Jacques Anquetil wielerkleding van Castelli.

In 1948 werd de zoon van Armando Castelli, Maurizio, geboren. Vanaf jonge leeftijd was hij al geïnteresseerd in de wielersport en het maken van de bijbehorende fietskleding. Als Maurizio niet aan het fietsen was dan leerde hij het vak van kleermaker van zijn vader, waarbij hij met name leerde oog te hebben voor detail. Vader en zoon botsten echter, omdat Maurizio Castelli zijn creativiteit wilde gebruiken in het ontwikkelen van nieuwe fietskleding, terwijl Armando Castelli het meer bij het oude wilde laten. Mauricio besloot dan ook in 1974 zijn eigen kledingmerk te beginnen. Hij noemde het Castelli en het logo werd een schorpioen. Vlak naar de oprichting begon hij met het verwerken van Lycra, een rekbare textielstof die in de skisport al veel werd gebruikt, in de fietsbroeken. Dit bleek een gouden zet en al gauw stonden wielrenners in de rij voor zijn kledingwinkel in Milaan. Met zijn creatieve geest bedacht Castelli allerlei nieuwe sportkleding welke de wielersport veranderden. Het merk werd erg populair onder meer bij meervoudig Tour de France winnaars wielrenners als Merkx en Hinault. Castelli introduceerde ook het eenvoudig verwerken van kleuren en sponsorlogo’s op de shirts, de wielersport en sponsoring kregen hierdoor een enorme boost.

In 1995 overleed Maurizio Castelli op 47 jarige leeftijd aan een hartaanval. Het noodlot overviel hem tijdens het beklimmen van de Cipressa Hill, een legendarische klim uit de wielerklassieker Milan-San Remo.

Ook na de dood van Maurizio Castelli bleef Castelli een vernieuwend wielerkledingmerk. Nadat de Italiaanse wielrenster Paola Pezzo tijdens de spelen van Atlanta haar shirtje openzette, vanwege een temperatuur van boven de 40 graden, werd er wel erg veel zichtbaar bij Pezzo. Pezzo won de gouden medaille, maar de Italianen hadden het de dagen erna niet over haar sportieve prestaties. Omdat Pezzo serieus wilde worden genomen vroeg ze Castelli om voor de WK wedstrijden wielerkleding voor vrouwen te ontwerpen. Castelli kwam als eerste wielerkleding merk met een fietskledingcollectie voor vrouwen.

In 1997 introduceerde Castelli het eerste moderne bibshort met zeem.

Op dit moment werkt Castelli samen met professionele wielrenners om de fietskleding te testen, waaronder Team Sky. Castelli blijft nieuwe fietskleding ontwikkelen om te komen tot optimale prestaties.

Lees ook onze review over Castelli fietskleding.

Welke maat bij Castelli fietskleding?

Omdat het om een Italiaans merk gaat is het aan te raden om bij het kopen van Castelli fietskleding altijd minimaal één maat groter te nemen dan je Nederlandse maat. Italianen zijn kleiner en dunner, dus daar zijn de Italiaanse maten ook op aangepast. Uiteraard kan je indien je reeds Castelli fietskleding hebt aangeschaft ook die maat aanhouden.

Castelli fietskleding is onder meer te koop bij Bol.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.