Garmin Edge 1030 review

De Garmin Edge 1030? Dat is de ultieme fietscomputer en fietsnavigatie in één. Uiteraard is en blijft het in eerste instantie een navigatiesysteem, maar in feite is het gewoon een 3,5-inch fietscomputer, die elke fietstocht bovendien veiliger maakt door het aanbieden van de beste (populairste) fietsroutes. De fietsnavigatiekaart is vooraf geladen en beschikt over gesproken aanwijzingen en navigatiewaarschuwingen. Communiceren met andere fietsers is nu ook een fluitje van een cent en ook de batterij is verbeterd waardoor je per rit 20 uur gebruik kan maken van de Edge 1030. Lees alles over de Garmin Edge 1030 in deze review.

Garmin Edge 1030, wat is er veranderd?

Test Garmin Edge 1030Scherm

De Garmin Edge 1030 is de opvolger van de Garmin Edge 1000, een van de verbeterpunten is het grotere scherm dat de Garmin Edge 1030 heeft. Het fietsnavigatiesysteem op zich is niet groter geworden, door de vergroting van het scherm zijn de knoppen wel verhuisd van de voor- naar de onderkant. Handig? Misschien in eerste instantie vooral even wennen, voor de sportieve fietser ziet het er in ieder geval al een stuk beter uit.

In-line flush mount

De Garmin fietsnavigatie Edge 1030 werkt met de ‘in-line flush mount’. Dat houdt in dat het toestel voor het stuur geplaatst wordt, terwijl eerdere fietscomputers veelal boven het stuur geplaatst waren. De Garmin Edge 1030 monteer je op het verlengde van de stuurpen.

Wie de Garmin Edge 1030 ziet, ziet ook een connector aan de achterzijde. Met de connector koppel je accessoires. Bijvoorbeeld de Garmin Charge Power Pack, een powerbank waarmee je nog eens 20 uur langer het navigatiesysteem kan gebruiken. Handig is dat je de powerbank ook kwijt kan op de In-line flush houder. De 5-pins connectie aan de achterkant zort er ook nog eens voor dat er draadloos contact wordt gemaakt met de powerbank, zodat er draadloos en waterdicht opgeladen kan worden.

Ben je een MTB’er? Ook aan jou is gedacht, want er is een speciale stuurmount voor MTB’ers met net even wat meer vulringen, zodat je er zeker van bent dat deze past op je MTB.

Accu

Qua techniek is met name gekozen voor een betere accu. Garmin stelt dat de Edge 1030 tot wel twintig uur kan werken, mits je niet alle denkbare koppelingen tegelijk in gebruik hebt uiteraard.

Fietsnavigatie

Garmin Edge 1030De Garmin Edge 1030 is vooral bedoeld als fietsnavigatie. Je wordt gewezen op heel scherpe bochten bijvoorbeeld, op naderend hoogteverschil en bovendien zoek je ook heel eenvoudig adressen op met je nieuwe 1030. Geweldig voor de fietsliefhebber is ook dat je je Garmin een fietsrit kan laten bedenken. Je hoeft alleen maar aan te geven in welke richting je wilt fietsen, hoeveel kilometer je af wilt leggen en je Garmin biedt tot wel drie mogelijke opties van populaire fietsroutes. En sla je linksaf om even een kop koffie te drinken, terwijl de route eigenlijk rechts aangeeft? Ook al geen probleem, de Garmin leidt je snel weer terug naar de juiste route.

Met de 1030 is gekozen voor popularity routing. Reden is dat veel fietsers Garmin gebruiken op hun fietsen. Die gebruikers synchroniseren al hun data. Garmin beschikt daardoor over vrijwel alle denkbare wegen, ook die niet op een kaart en bijvoorbeeld door bos leiden. Gebruikers kunnen zien of die wegen veel of juist niet gebruikt worden door collega-fietsers. Het systeem geeft als het ware de populariteit van wegen aan. Deze functie zit in het navigatiemenu van de 1030 en je bepaalt uiteraard zelf of je er gebruik van maakt of dat je je liever laat verrassen.

Het navigeren gaat erg eenvoudig. De ontvangst van de GPS-sensor is erg sterk en stabiel. De bediening is gemakkelijk en de aanwijzingen op het scherm zijn duidelijk af te lezen en op te volgen. Ik ben zelf geen scherpe bochten tegengekomen, dus deze functie is niet getest.

Berichten versturen

Hebben je mede-fietsers ook een Garmin Edge 1030 (+gekoppeld aan een smartphone), dan kan je ze eenvoudig standaard berichten versturen. Hiermee kan je bijvoorbeeld laten weten dat je iets later bent of dat je een lekke band hebt. Op dit moment werkt het nog enkel met de 1030, wellicht dat het in de toekomst ook bij andere Garmin devices werkt na een update. Ook kan je deze standaardberichten gebruiken om direct op appjes of smsjes te reageren. Ook is er een livetrack-functie mogelijk, zodat het thuisfront mee kan kijken met je fietsrit.

Fietscomputer

Uiteraard worden verschillende fietsgegevens gemeten en geregistreerd. Het is dan ook naast een navigatiesysteem ook een prima fietscomputer waarmee je snelheid, afstand, tempo, hoogte en andere interessante trainingsgegevens mee kan meten. Zowel live als tijdens het fietsen kan je deze gegevens gebruiken.

Strava

Ook voor de meer sportieve fietser is de nieuwe 1030 ideaal. Met Strave Live Segment ga je bijvoorbeeld eenvoudig wedstrijdjes met vrienden aan. Tot op de seconde zie je hoe snel je fietst ten opzichte van je vrienden en bekenden; een stimulans om nóg harder te trappen. Persoonlijke records worden op de Garmin bijgehouden, en ook dat is vaak een extra stimulans voor sportieve fietsers om er nog een schepje bovenop te doen. Segmenten die populair zijn, kunnen direct op je Edge weergegeven worden.

Conclusie

Meer dan een fietsnavigatie. Dat is in feite de enige juiste omschrijving van de Garmin Edge 1030. Een fietscomputer met ongekende mogelijkheden waarmee Garmin weer voorop loopt in vergelijking met de concurrentie.

De Garmin Edge 1030 is te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.