Welke cassette racefiets?

De cassette op je racefiets is een belangrijk onderdeel. Om te kunnen toeren of trainen op de manier die jij prettig vindt moet je ervoor zorgen dat je met de juiste cassette op pad gaat. Voor veel mensen staat een cassette misschien vooral bekend als iets waar je heel vroeger muziek mee af kon spelen, maar de cassette waar we het hier over hebben is het geheel aan tandwieltjes op het achterwiel van je racefiets. Om de cassette te vinden die voldoet aan jouw eisen moet je in eerste instantie weten wat je wilt. Bijvoorbeeld hoeveel tandwieltjes je achter tot je beschikking wilt hebben. Kortom, hoeveel “speed” moet jouw cassette zijn?

Ga je voor 11-speed?

Hoeveel tandjes er op je cassette moeten zitten hangt eigenlijk voornamelijk af van de vraag hoeveel opties je wilt hebben. Simpel gezegd: hoeveel versnellingen wil je tot je beschikking hebben? Nu speelt op dat punt natuurlijk ook mee of je met een triple (3 tandwielbladen) vooraan rijdt, maar we beperken ons nu even tot de cassette, en die zit achteraan. Cassettes zijn er in diverse varianten, maar de 10-speed is waarschijnlijk het populairst. 10-speed betekent dus dat er tien tandwieltjes aan de achterkant beschikbaar zijn. Inmiddels is het maximale aantal tandwieltjes op een cassette voor de racefiets 11. De 11-speed biedt meer mogelijkheden qua verzet, maar heeft ook wel een nadeeltje. De ketting is bij een 11-speed heel erg dun, en dus wat kwetsbaarder dan bij een 10-speed. Vind je 10- of 11-speed net iets te veel van het goede, bijvoorbeeld omdat je nooit in de bergen fietst? Er zijn ook nog voldoende opties waarbij het aantal tandwieltjes kleiner is, bijvoorbeeld bij de 8-speed cassette van Shimano.

Cassette en groep

Om de juiste cassette te kiezen is het belangrijk om na te gaan met welke groep je racefiets is afgemonteerd. De groep is de verzamelnaam van een aantal onderdelen op je racefiets zoals de derailleur, het crankstel, maar ook de ketting. Vooral dat laatste is belangrijk omdat de cassette en de ketting goed op elkaar moeten worden afgestemd. Wanneer je ketting namelijk niet compatible is met je cassette heb je je geld in feite weggegooid. Je kan er in elk geval van uitgaan dat je een cassette moet aanschaffen van dezelfde fabrikant die ook je groep heeft vervaardigd.

Verschillende groepen, verschillende cassettes

Zelfs wanneer je de fabrikant van de cassette goed hebt gematcht ben je er nog niet. Want dat de fabrikant dezelfde is betekent nog niet dat elke groep ook met elke cassette matcht. Neem als voorbeeld Shimano; één van de bekendste fabrikanten van groepen en cassettes. Heb je van deze fabrikant een Sora- of Tiagra-groep dan is het niet mogelijk om een 11-speed cassette te monteren. Wil je graag met een 11-speed rijden dan kan je deze het beste combineren met een Dura Ace of Ultegra-groep. Voor de fabrikanten SRAM en Campagnolo gelden soortgelijke regels. De cassette moet altijd bij de groep passen. Cassettes van SRAM en Shimano zijn overigens in veel gevallen compatibel met elkaar.

Hobby of professioneel

Zoals bij vrijwel alle onderdelen (en volledige fietsen) is er een bijzonder ruime keuze voor de sportieve fietser/wielrenner. Niet alleen kwaliteit en mogelijkheden verschillen behoorlijk van elkaar, datzelfde geld voor de prijs van het product. Voordat je een dure cassette aanschaft is het dus goed om even kritisch te kijken wat nu echt je behoeften zijn. Stel dat je één keer in de week een uurtje gaat fietsen dan is het eerlijk gezegd een beetje overbodig om met een 11-speed op pad te gaan. Ben je echter een fanatiek (amateur)wielrenner, dan is het veel logischer om met het beste materiaal op pad te gaan.

Een cassette voor de racefiets is te koop bij

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.