Fietsband plakken

Het overkomt veel fietsers minstens één keer per jaar, een lekke band. De eenvoudige manier is om de fiets vervolgens naar de fietsenmaker te brengen. Toch is het met een beetje handigheid mogelijk om zelf de fietsband te plakken. In dit blog bespreken we het plakken van de fietsband.

Het beste kun je de fiets op z’n kop zetten, tenzij je uiteraard beschikt over een reparatiestandaard of fietslift. Vervolgens draai je de ventieldop, het ventiel en het ventielringetje van de band af en bewaar deze op een veilige plek.

Pak een bandenlichter en druk de buitenband met de bandenlichter iets naar binnen (zorg dat je zekere afstand houdt met waar het ventiel zit), zodat er ruimte is om de bandenlichter tussen de velg en de buitenband te steken. Het andere uiteinde van de bandenlichter duw je vervolgens richting de spaak en haak je vast aan de spaak. Herhaal dit met nog twee andere bandenlichters elk op ongeveer 15 tot 20 centimeter afstand, zodat een deel van de band nu los van de velg komt te liggen. Het is nu zaak om de gehele band los van de velg te krijgen, dit kun je doen door één bandenlichter tussen de velg en de buitenband te houden en het wiel rond te draaien. Je hebt nu genoeg ruimte om bij de binnenband te komen. Druk het ventiel uit het wiel en haal de binnenband met enige voorzichtigheid uit de buitenband.

Soms is het gat dat het lek veroorzaakt direct zichtbaar. Indien dit niet het geval is zet je het ventiel weer in elkaar en pomp je de band gedeeltelijk op. Leg de half opgepompte band in een bak met water en kijk waar er luchtbelletjes verschijnen. Op de plek van de luchtbelletjes vind je het lek. Indien het lek zit bij een reeds geplakte plek op de fietsband, dan is het verstandiger om de gehele fietsband te vervangen. Plakken heeft dan namelijk weinig zin.

Na het vinden van het lek haal je de band weer uit het water en veeg je de band droog met een doek, zorg dat je de plek van het lek na het droogmaken wel weer weet terug te vinden door het te markeren. Maak de plek rond het lek ruw met een stukje schuurpapier. Dit zorgt voor een betere aanhechting van de plakker met de band. Veeg met een droge doek de schuurresten op de band weg en breng de lijm aan op het gaatje en smeer het ruim uit over de plek. Als de lijm is opgedroogd kun je de plakker aanbrengen op het gat, zorg er voor dat er nog voldoende lucht in de band zit zodat de plakker de ronde vorm van de band volgt. Duw de plakker goed aan met je hand, let er op dat met name de randen goed hechten aan de band. Het restant van de verpakkingsfolie kun je nu van de plakker verwijderen. Haal de band na een minuutje rusten nogmaals door de bak met water om te kijken of het lek goed gedicht is en of er niet nog andere lekke plekken in de band zijn.

Om eenzelfde lek te voorkomen is het verstandig om de oorzaak te zoeken. Hiervoor moet je de gehele buitenband even nalopen op bijvoorbeeld doorntjes en stukjes glas. Daarna voel je aan de binnenkant van de buitenband of je daar niks scherps voelt. Uiteraard is het niet altijd zo dat je iets tegenkomt, zo kan ook een scherp steentje de oorzaak zijn geweest of is ‘de veroorzaker’ er reeds uitgevallen bij het eruit halen van de binnenband.

Ten slotte moet je de binnenband weer terug in de buitenband zetten. Dit doe je door het ventiel weer door het ventielgat te halen, zorg er dus voor dat je het ventiel van de binnenband weer uit elkaar hebt gehaald. Nadat je het ventiel door het ventielgat hebt gehaald, kun je het ventielringetje alvast lichtjes aan het ventiel draaien, zorg dus dat het ringetje nog niet vast aan de velg zit zodat er enige speling is. Zorg dat de binnenband vervolgens weer een stukje in de velg terecht komt en onder de buitenband bij het ventiel in de buurt. Vervolgens pomp je de band voor een beetje op, zodat het gemakkelijker is om de rest van de binnenband onder de buitenband te leggen. Dit laatste kun je het beste doen met je handen en ook voor het terugzetten van de buitenband op de velg is het, om een nieuw lek te voorkomen, het beste om geen bandenlichters te gebruiken. Als de band goed zit kun je het ventielringetje goed vastdraaien en de band volledig oppompen.

Gereedschap nodig? Bij Bol.com heb je keuze uit verschillende bandenplaksets.

Kom je er toch niet uit, dan kan je uiteraard ook nieuwe binnenbanden bestellen bij Bol.com

Onderstaande instructievideo kan het een en ander verduidelijken middels de beelden:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.