Een fietsbril heeft tijdens het fietsen vele functies. Of je nu een toerfietser, wielrenner of MTB’er bent, een fietsbril zal je fietstocht veraangenamen. Ten eerste beschermen fietsbrillen de ogen tegen fel licht en schadelijke ultraviolette straling. Ten tweede voorkomt een fietsbril dat je tijdens het fietsen wind en vliegjes in je ogen krijgt. Ook voor mountainbikers is het dragen van een bril verstandig ter voorkoming van vliegen, zand en ander vuil in je ogen.
Fietsbrillen ter bescherming van wind in je ogen
Een belangrijke reden om een fietsbril te dragen is om te voorkomen van wind in je ogen. Door wind in je ogen krijg je traanogen en wordt je zicht slechter. Vroeger hadden alleen wielrenners een echte fietsbril nodig, met de opkomst van de elektrische fiets en dus hogere snelheden kopen ook steeds meer toerfietsers een fietsbril. Een speciale fietsbril heeft een iets sportievere uitstraling vergeleken met een gewone casual zonnebril.
Fietsbrillen voor beter zicht tijdens het fietsen
Als je ouder wordt worden je ogen vaak slechter. Met name bij het wisselen tussen fel- en donkerlicht en bijvoorbeeld nachtzicht kunnen voor problemen zorgen. Met een speciale fietsbril kan dit voorkomen worden, waardoor je beter kunt zien bij fel zonlicht of verblindende autolampen. Er zijn speciale brillen te koop die voor beter zicht zorgen bij dit soort omstandigheden.
Fietsbril kopen tips
Veel fietsbrillen hebben verwisselbare glazen die per weertype of omstandigheden een bepaalde functie hebben. Zo is een fietsbril met donkere glazen veelal geschikt voor een zomerse dag met veel zonlicht. Fietsbrillen met gekleurde glazen zijn weer ideaal als er minder licht is, zodat je meer contrast krijgt, bijvoorbeeld bij bewolking of mistig weer. Een bril met transparte glazen beschermd met name de ogen tegen wind en vliegjes, deze is dus met name te gebruiken als je enkel bescherming van de ogen prefereert.
Er zijn ook fietsbrillen die zich automatisch aanpassen aan het type weer. Deze fietsbrillen met fotochromatische glazen hebben een bepaalde stof in de bril, welke zich automatisch aanpast aan de lichtintensiteit. Ze zijn dan ook erg populair onder piloten en autochauffeurs. De glazen passen zich constant aan, zodat je ogen zich niet geforceerd of vermoeid voelen, omdat de zonnebril een groot deel van het werk overneemt. Bij bijvoorbeeld sterk zonlicht, worden door glazen van de bril automatisch donkerder.
Fietsbrillen met gepolariseerde glazen nemen de schittering van het zonlicht weg, waardoor je daar geen last van hebt als je fietst langs water of op asfalt.
Let er ook op dat de glazen van de fietsbril die je wilt kopen krasbestendig zijn. Glazen gemaakt van doorzichtig polycarbonaat zijn ongevoelig voor krassen. Dit materiaal wordt ook gebruikt bij de productie van veiligheidsbrillen. Glazen van polycarbonaat bieden tevens bescherming tegen ultraviolette straling.
Bekende fietsbrilmerken zijn 100 %, Adidas, Julbo, Oakley (erg populair onder MTB’ers) en Rudy Project (met fotochromatische glazen).