Het onderdeel van een racefiets dat misschien wel het meest kwetsbaar is, is de ketting. Dat is natuurlijk niet zo vreemd als je bedenkt dat een ketting bestaat uit talloze schakeltjes die erg gevoelig zijn voor vuil dat zich hiertussen kan nestelen. En je hoeft heus niet te hebben deelgenomen aan Parijs-Roubaix om met een smerige ketting thuis te komen, zelfs als je alleen op zonnige dagen de fiets pakt heeft de ketting heel wat te lijden.
Hoe dunner de ketting, hoe kwetsbaarder voor vuil
De ketting waarmee een moderne racefiets tegenwoordig is uitgerust is in vergelijking met zijn voorgangers extreem dun. Dit heeft alles te maken met het feit dat het aantal tandwieltjes (de officiële benaming is overigens kettingwiel) de laatste jaren sterk is toegenomen. Een groep achtertandwielen (de cassette) van negen of tien stuks is nu eerder regel dan uitzondering. Deze groepen worden dan ook aangeduid met de term 9-speed of 10-speed. Inmiddels zijn er zelfs 11-speed groepen op de markt. Soepel overschakelen op een dergelijke grote hoeveelheid tandwielen is natuurlijk alleen mogelijk met een dunne ketting.
De amateuristische manier van schoonmaken
Wanneer je even snel je ketting enigszins schoon wilt maken kan je dit gewoon doen door met een oude doek de ketting schoon te vegen. De ketting ziet er nu al weer een stuk schoner uit. Daarnaast kan je de ketting ook nog inspuiten met een busje reinigingsvloeistof. Op deze manier is het echter onmogelijk om het vuil dat zich ophoopt tussen de kettingschakels goed schoon te krijgen. De kans dat je vervolgens problemen krijgt met schakelen is dus eigenlijk nog groter dan daarvoor. Dat is iets wat je te allen tijde wilt vermijden, een overslaande ketting is vervelend en kan voor pijnlijke situaties zorgen, voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen.
Het reinigen van de ketting op een grondige manier
Omdat een ketting een lastig onderdeel is om te reinigen zijn fabrikanten van fietsaccessoires hier op in gesprongen. Een doek geeft namelijk meestal niet het gewenste resultaat. Om de sportieve fietser te helpen zijn er tegenwoordig speciale kettingreinigers op de markt. Dit zijn apparaatjes die je op de ketting klikt. In het binnenste van de kettingreiniger zitten een aantal borsteltjes die de ketting schoonvegen. Meestal zit er ook een ontvettende vloeistof in die de ketting ontvet. Denk er wel goed aan om de ketting na het reinigen opnieuw goed te smeren. Veel mensen gebruiken hiervoor teflon-spray, maar er zijn ook verschillende types olie op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor het smeren van kettingen en die daarom een stuk beter geschikt zijn voor dit doel.
Voor het beste resultaat: demonteren die hap!
Wanneer je wilt dat je ketting echt weer helemaal schoon wordt zal je de ketting van de fiets moeten halen als je hem schoonmaakt. Dit klusje kost natuurlijk iets meer tijd dan het reinigen van de ketting met een kettingreiniger of een doek, maar het resultaat is er dan ook naar. Het demonteren van de ketting kan je het beste doen door gebruik te maken van een kettingpons. Met behulp van dit apparaatje duw je voorzichtig één van de pinnetjes van een kettingschakel naar buiten waarna je de ketting van de fiets kunt halen. Let hierbij goed op dat je de pin niet helemaal uit de schakel duwt. De ketting leg je vervolgens in een bakje met ontvettingsvloeistof en daarna maak je de ketting goed schoon. Het is erg belangrijk om de ketting goed droog te maken omdat er anders onnodige roestvorming op kan treden. Wanneer je bezig bent met dit klusje is het aan te raden ook de cassette (de tandwielen) goed te reinigen. Tussen de verschillende kroontjes hoopt zich namelijk veel vuil op. In tegenstelling tot de ketting hoef je de cassette niet te smeren. Als je de cassette reinigt let dan op dat je de derailleurwieltjes niet vergeet, dit onderdeel is namelijk erg gevoelig voor vuil. Vooral de scharnierpunten van de derailleurwieltjes moet je regelmatig goed smeren. Nadat je de ketting met behulp van de kettingpons weer op de fiets hebt gemonteerd smeer je de ketting met smeerolie. Dit doe je eenvoudig door aan de pedalen te draaien zodat elk deel van de ketting wordt ingevet. Overdaad schaadt. Olie trekt vuil aan dus te veel olie zal alleen maar zorgen voor een smerige ketting. Rijd je met een cassette van Sram dan hoef je bij de demontage van je ketting overigens geen gebruik te maken van een kettingpons doordat er gebruik wordt gemaakt van een quicklink.
Fietsgereedschap voor het schoonmaken van een fietsketting is onder meer te koop bij Bol.com