Fietspomp kopen tips

Het is belangrijk om de banden van je fiets op de juiste spanning te houden. Dit is niet alleen prettig tijdens het fietsen, maar je voorkomt ook een lekke band. Bij het kopen van een fietspomp komt meer kijken dan je vooraf zou denken. Er zijn verschillende eigenschappen waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietspomp. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Een handpomp of voetpomp?

Eén van de eerste keuzes die je moet maken is het soort pomp. Wil je graag een handpomp of een voetpomp. Een voetpomp is ideaal voor thuisgebruik en heeft meestal een drukmeter zodat je de fietspomp tot de juiste spanning kunt oppompen. Ook kunnen de meeste voetpompen de band tot meer bar oppompen, dan een minipomp kan. Een minipomp of handpomp is ideaal voor onderweg. Je bevestigt de minipomp eenvoudig aan het frame van je (race)fiets. Nadeel is dat de meeste minipompen geen drukmeter hebben, maar ze zijn dan ook vooral bedoeld om snel even de fietsband op te pompen in geval van pech onderweg.

Een fietspomp voor het juiste ventiel

In de fietswereld komen er drie ventieltypes voor: AV-ventiel, HV-ventiel en FV-ventiel.

  • Klassiek / Dunlop ventiel – Het meest voorkomende ventiel dat op de meeste stadsfietsen en hybride fietsen te vinden is.
  • Presta/ Frans/ Race ventiel – Het fietsventiel voor de racefiets. Ook wel slaverand ventiel genoemd. 6 mm. ventiel, dat daardoor uitermate geschikt is voor de dunne racefietsvelgen.
  • Auto / Schrader ventiel – Dit ventiel komt met name voor op mountainbikes en is ook bij auto’s gebruikelijk. Je kan de band dan ook eenvoudig oppompen bij een tankstation. Met een verloopstukje op je normale fietspomp is het vaak mogelijk om een autoventiel op te pompen.

Vloerpomp

Met een vloerpomp kan je thuis je fiets oppompen. Voor het oppompen van een racefiets kan je het beste kiezen voor een vloerpomp met drukmeter, zodat je het juiste aantal bar in de band kunt pompen. Daarnaast is het dus met name van belang dat je bij het kopen van een vloerpomp let op het type ventiel waarvoor de pomp geschikt is. Topeak en Lezyne zijn merken met goede vloerpompen.

De volgende winkels hebben een groot aanbod vloerpompen: Bol.com

Handpomp – Minipomp

Als je lange afstanden fietst of een lekke band hebt, dan is het verstandig om een handpomp mee te nemen. Je bevestigd deze eenvoudig aan het frame van je fiets. Zorg er wel voor dat je een minipomp koopt welke geschikt is voor het ventiel van je fiets. Voor het oppompen van de racefiets (Presta ventiel) raden wij de Lezyne Road Drive aan, een erg goede pomp met een mooi design. Lees ook onze review van de Lezyne Road Drive.

De volgende winkels hebben handpompen: Bol.com 

CO2 Fietspomp

Revolutionair voor het oppompen van fietsbanden is de CO2 fietspomp. Dit is een handzaam klein apparaatje dat je kan aansluiten op je ventiel. Je kan hiermee je fietsband weer snel op peil krijgen. De fietspomp wordt vooral gebruikt tijdens grote wielerwedstrijden om de banden weer snel op te pompen. In de fietspomp zit een cartridge die leeg kan raken. Het is slim om meteen een extra cartridge te bestellen als je een CO2 fietspomp aanschaft. Bij deze fietspomp ben je nooit meer verplicht om zelf je band op te pompen. Je hoeft alleen de CO2 pomp aan te sluiten op het ventiel en de rest gebeurd vanzelf.

De volgende winkels hebben CO2 fietspompen: Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.