Voordelen van bikefitting

Je zult er vast weleens van gehoord hebben: Bikefitting. Met het groeiende aantal wielrenners en toerfietsers in Nederland groeit ook het aantal bikefitters. Kies voor een ervaren bikefitter en ervaar de voordelen van een goede bikefitting! In dit gastblog van de De Biomechanieker vertelt bikefitting specialist Aron Kremer over de voordelen van een bikefitting.

Waarom heeft het zin om een goede bikefit te doen?

Bij bikefitting wordt de afstelling van jouw fiets gepersonaliseerd. Dat wil zeggen dat er eigenlijk nog maar 1 iemand lekker op fiets zit: dat ben jij! De afstelling van de fietsonderdelen wordt op jouw lichaam aangepast:

1. De afstelling van de schoenplaatjes

De fietsbeweging moet goed beginnen. Een goede afstelling van de schoenplaatjes is hierbij onmisbaar.

2. De zadelhoogte

Om je volledige kracht kwijt te kunnen moet het zadel exact op de goede hoogte staan. De gemiddelde toerfietser heeft zijn/haar zadel te laag staan.

3. De zadelterugstand

De zadelterugstand zorgt ervoor dat de kracht daadwerkelijk terecht komt op de plek waar je wil dat het terechtkomt: in de pedalen. Als de zadelterugstand niet klopt loop je wattage mis!

4. De stuurhoogte

Hoe flexibel ben je? Hoe lang zijn je armen en romp t.o.v. je benen? Dit zijn onder andere zaken die bepalen hoe hoog je stuur komt te staan tijdens de bikefit.

5. De kanteling van het stuur + remgrepen/shifters

De stuurkanteling is van belang om alle stuurposities goed te kunnen gebruiken: bovenop het stuur, in de shifters en in de beugel. Daarnaast is de stand van de remhendels/shifters van belang om een neutrale stand van de polsen te kunnen bewerkstelligen.

Bepaling geschiktheid fietsonderdelen tijdens de Bikefitting

Een goede bikefitter kijkt bovendien naar de geschiktheid van de verschillende fietsonderdelen. Je kunt pas echt de voordelen van bikefitting gaan ervaren als deze stap niet overgeslagen wordt. Welke onderdelen van belang zijn om lekker op de fiets te zitten:

1. Het zadel

Het zadel is een heel belangrijk contactpunt met de fiets. Als hier problemen optreden heeft dat direct gevolg voor je fietsplezier en -comfort. Sommige bikefitters werken met zitbotmetingen en/of zadeldrukmetingen, anderen niet. Feit is dat een zitbotmeting niet het hele verhaal verteld. De breedte van je zitbotten is namelijk niet het enige wat bepaald of een zadel lekker zit. Denk aan de breedte van je bovenbenen, je gewicht, of je een man of vrouw bent, je leeftijd, hoe diep je zit, hoe flexibel je bent, etcetera. Een zadeldrukmeting kan extra inzicht geven in de drukverdeling op je zadel. Onthoudt: De belangrijkste raadgever of een zadel lekker zit dat ben jijzelf! Simpel gezegd: voelt het goed, dan is het hoogstwaarschijnlijk ook goed. Een goede bikefitter zal jou nooit een zadel verkopen alleen op basis van een zitbotmeting.

2. Het crankstel

Geen onderdeel wordt zo onderschat als het crankstel. Dit is het fietsonderdeel met de grootste impact op de gehele fietshouding. Veel klachten kunnen bij een verkeerde cranklengte vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan knie- en rugklachten. Lees je goed in voordat je een fiets aanschaft met een verkeerde cranklengte! In de bikefitting is ideaal gezien veel aandacht voor de optimalisatie van dit onderdeel.

De ervaring leert dat bij bikefittings die verbonden zijn aan fietsenwinkels hier vaak minimale aandacht voor is. De reden is simpel: zij hebben jou de fiets verkocht met alle fietsonderdelen en de bikefitting wordt als extra service aangeboden.

Zorg dat jou dit niet overkomt zodat je echt de voordelen van een bikefitting kunt gaan ervaren.

3. Het stuur

De goede stuurbreedte en -geometrie zorgt voor ontspanning in de schouders en nek. Mits de afstelling hiervan goed gedaan is. De goede stuurbreedte bepalen lijkt simpel maar toch gaat dit vaak fout.

4. De stuurpen

Het laatste puzzelstukje van een bikefitting is vaak de stuurpenlengte en -hoek. Vooral de lengte is van belang om, in combinatie met een correct stuur, ontspanning in de armen, schouder en nek te krijgen.

5. De fietsschoenen

Weliswaar is dit geen onderdeel van fiets, maar wel enorm belangrijk om een goede schoenplaatjes afstelling te kunnen doen. In een bikefitting wordt er ook aandacht besteed aan je schoeisel als dit nodig is. Je zult tips en adviezen meekrijgen waarmee jij jouw ideale schoen kunt kopen.

Man op zijn racefiets tijdens bikefitting

Welke voordelen van een bikefitting ga je ervaren?

Een bikefitting zorgt ervoor dat jij één wordt met je fiets. Jij hoeft je dan niet meer aan je fiets aan te passen, maar de fiets is volledig aan jou aangepast. Welke voordelen je zult ervaren na de bikefitting:

  1. Afnemen van fiets gerelateerde klachten.
     Klachten die direct het gevolg zijn van een verkeerde fietsafstelling zullen snel afnemen of zelfs verdwijnen.
  2. Meer comfort op de fiets.
     Als alle fietsonderdelen kloppen(jouw maat + geschikte geometrie) en de afstelling hierop afgestemd is zul je fietscomfort ervaren als nooit tevoren.
  3. Toenemen of terugkrijgen van fietsplezier.
     Geen klachten + comfort = fietsplezier.
  4. Voorkomen van serieuze klachten of blessures in de toekomst.
     Dat je nu geen klachten hebt betekent niet dat je dit nooit zult krijgen. De repeterende fietsbeweging is een sluipmoordenaar als de beweging niet correct uitgevoerd wordt. Voorkom dit met een bikefitting.
  5. Weten of jouw fiets perfect bij jou past.
     Als dit niet zo blijkt te zijn kun je daar actie op ondernemen. Daarbij is dit waardevolle informatie bij het aankopen van een nieuwe fiets.

Zelf de voordelen van een goede bikefitting ervaren? De Biomechanieker verzorgt al acht jaar bikefittings voor toerfietsers tot professionele wielrenners.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.