One Year on a Bike recensie

One Year on a Bike: From Amsterdam to Singapore is het schitterende boek van Martijn Doolaard, uitgegeven door uitgeverij Gestalten. Het enige juiste woord voor dit boek is: Flabbergasted! Het moment dat je dit boek voor het eerst ziet liggen weet je niet wat je ziet. Het boek is immens groot voor een leesboek, de titel spreekt direct aan en de foto op de kaft belooft een once in a lifetime avontuur. Zoals we in een andere recensie van dit boek lazen: “Kan je gelukkig worden van een boek?”. Na het lezen van One Year in a Bike ben ik overtuigd, ja dat kan! Zoek je nog een cadeau voor een wereldreiziger of fietser? Zoek dan niet verder!

Let op: Het volledige boek is geschreven in het Engels!

Wow wat een megaboek!

Hoeveel boeken heb jij in de kast staan van 32,7 bij 24,7 bij 3,8 cm.? Oftewel een indrukwekkende 2,5 kilo schoon aan de haak! Niet direct een boek dus dat je voor het slapen gaan nog even in bed leest. Wel een boek dat je voor je legt op de eettafel en er om de zoveel tijd weer even bij pakt voor inspiratie. Een echt koffietafelboek dus, waarmee je je bezoek jaloers zal maken.

Verwacht nou niet dat de 376 bladzijdes van onder tot boven gevuld zijn met tekst. Het overgrote deel bestaat uit magistrale foto’s van Doolaards reis. Tussen de foto’s door lees je een prachtig reisverhaal dat je niet kan karakteriseren als een typisch fietsreisverhaal waar je normaal gesproken een dagverslag krijgt met het aantal kilometers erbij, voert in One Year on a Bike vooral de gedachtegang van Doolaard, zijn ontmoetingen en de sfeer van een land de boventoon.

Op de fiets van Amsterdam naar Singapore in één jaar

De Nederlandse fotograaf, schrijver en wereldreiziger Martijn Dolaard begint al meteen met een aantal eye openers over de aard van de mens en het leven dat we dagelijks leiden, omdat dat op die manier van ons verwacht wordt. Doolaard wil die routine doorbreken en eindelijk eens langer dan één maand op reis gaan. Hoe lang? Waarheen? Welke route? Alles wilde hij dit keer openlaten.

‘Live by the day and travel for the sake of traveling’

Martijn Doolaard (p. 4)

De verhalen in het boek zijn niet een gedetailleerd reisverslag. In de meeste verhalen beschrijft Doolaard wat hij op dat moment voelt. Hoe hij omgaat met het bereiken van zijn doel (in eerste instantie China) en met het weinige aantal kilometers dat hij weet te fietsen in het berggebied. Hoe blijf je gemotiveerd als je iedere dag maar een paar millimeter op de kaart dichterbij je doel komt? Als iedere dag de natuur hetzelfde is en vergelijkbaar met die in Nederland? Hoe blijf je in het moment leven om iedere dag weer plezier te halen uit de vele kilometers die je van jezelf moet maken.

“If I keep pedaling things will come to me.”

Martijn Doolaard (p.24)

Tijdens zijn tocht ontmoet Doolaard vele mensen. In Boekarest volgen liefde en afscheid elkaar snel op, bij de Zwarte Zee ontmoet hij Nils, een fietser die zo licht mogelijk reist en in Turkije maakt hij kennis met de gastvrijheid van de bevolking. Maar hij deelt ook zijn gevoel over het omgaan met het vele alleen zijn tijdens zijn reis.

“I’ve learned the hard way that a nomadic style of living is as much about connecting as it is about letting go”

Martijn Doolaard (p. 80/86)

Hij weet de mij onbekende landen prachtig te beschrijven in korte stukjes tekst, waarbij de foto’s de pracht en praal van de natuur in die landen perfect tonen. Het boek leest tot het einde heerlijk door, omdat het vaak kleine hoofdstukjes zijn. Je krijgt voldoende informatie mee over de landen en zijn fietstocht en de onnodige details ontbreken, wat het een fijn boek maakt om te lezen. Geen boek voor op het strand of aan het zwembad, maar een heerlijk boek om er s’avonds even bij te pakken op de bank of aan de keukentafel. Ik had het in drie avonden uitgelezen, maar daarna zit het boek nog zeker enkele dagen in je hoofd en pak je het er nog regelmatig even bij om doorheen te bladeren en de foto’s nog wat beter te bekijken.

Een boek dat aanzet tot nadenken

De vragen die Doolaard stelt in het hele boek zetten je constant aan het denken en je krijgt een heerlijke energie van de manier waarop hij naar het leven en reizen kijkt. Durf je zelf ook ooit deze stap te nemen of hou je het bij het lezen van de avonturen van anderen? Je zal met One Year on a Bike in ieder geval alvast heerlijk meereizen vanaf de bank.

Een bron van informatie voor de vakantiefietser

Ga je zelf op fietsvakantie? Het boek begint al met een uitgebreide paklijst van alles wat hij mee nam op zijn reis op het gebied van camping gear, fietsaccessoires & reserve fietsonderdelen, fietskleding en elektronische hulpmiddelen. Ook de keuze voor zijn trekkingfiets wordt besproken. Gedurende het boek krijg je ook regelmatig inspiratie voor routes en lees je wat je zoal mee kan maken op een biketrip.

Myanmar – Bagan – Foto: Martijn Doolaard

Adembenemende foto’s

Nog nooit las ik een vakantieboek met zulke mooie en inspirerende foto’s als in One Year on a Bike. Je ziet dat Doolaard een geweldige passie voor fotograferen heeft. De foto’s zijn stuk voor stuk indrukwekkend. Regelmatig staat Doolaard zelf op de foto’s en in tegenstelling tot de vele influencer achtige foto’s die je steeds vaker ziet op Instagram en in boeken van influencers is het zelden irritant, sterker nog de meeste foto’s waar hij op staat draaien niet om hem, maar zijn aanwezigheid voegt daadwerkelijk iets toe op de foto’s.

Door welke landen fietst Doolaard?

Vooraan het boek staat een schitterend vormgegeven landkaart waar je de route van Amsterdam naar Singapore kan bekijken. Doolaard fietst tijdens zijn reis door Nederland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, India, Nepal, Myanmar, Thailand, Maleisië en Singapore.

Waar te koop?

Het boek One Year on a bike is te koop bij Bol.com & Gestalten voor 39,89 euro.

Duur? Nee voor deze prijs krijg je een prachtig boek dat je niet na één keer lezen voor goed in de kast zet. One Year on a Bike is het perfecte cadeau voor bikepackers en vakantiefietsers, gegarandeerd dat je hiermee een origineel en gewaardeerd cadeau geeft.

Two Years on a Bike recensie

Opvolger: Two Years on a bike

Wat is er mooier dan één jaar op een fiets op wereldreis? Twee jaar op de fiets op wereldreis natuurlijk. Martijn Doolaard was maar liefst twee jaar op pad om van Vancouver (Canada) naar Patagonië (Chili / Argentinië) te fietsen. Ook van deze reis is een prachtig boek verschenen: Two Years on a Bike.

Wie is Martijn Doolaard?

Martijn Doolaard is tussen het reizen op de fiets door een freelance fotograaf, filmmaker, designer en schrijver. Hij is verslaafd aan het onbekende en het nieuwe. Zijn levensmotto is dan ook “The more you travel, the more you realise how little you have seen”, een quote van de Duitse wereldreiziger Gunther Holtorf. In april 2015 vertrok Doolaard vanuit Amsterdam op de fiets om uiteindelijk in Singapore te eindigen een jaar later. Over deze reis schreef hij een boek en maakte hij een film getiteld ‘One Year on a Bike’.

Instagram: _espiritu.libre

Geen zin om te lezen?

Naast fotograaf en schrijver is Martijn Doolaard ook filmmaker. Van zijn reis heeft hij naast een boek ook een indrukwekkende documentaire gemaakt. Ben je geen fan van het lezen van boeken, maar wil je wel zijn magische reis meebeleven, dan is het mogelijk om de documentaire online te bekijken op Vimeo.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.